Премиерът кани протестиращи срещу зеления сертификат в петък

Правителството е одобрило нов план за борба с пандемията

OFFNews 12 януари 2022 в 14:51 7989 4

Премиерът Кирил Петков е готов да се срещне с представители на протестиращите срещу зеления сертификат още в петък. Във включване на живо пред Нова телевизия той обяви, че тъй като има трета доза ваксина и при отрицателен PCR тест, карантината му ще бъде отменена.

"Бих се срещнал с хора, които имат експертиза по темата "Ковид" - професионалисти, лекари, вирусолози. Ако имат конструктивни идеи как по-добре да управляваме кризата, бих се вслушал в техните мнения. Само заедно, ако увеличим нивото на ваксинация можем да предотвратим следващата вълна да налага по-сериозни мерки", каза Петков.

Той обясни, че никой не харесва ограничителните мерки.

"Но какво правим при положение, че вече 5000 болнични легла са заети. Въпросът е какви по-добри мерки има така че да вдигнем нивото на ваксинация, така че по-малко българи да стигат до интензивните отделения. Това е темата на разговора, който трябва да се води. Не мисля, че има българин, който да се радва от това, че има зелен сертификат. Това е мярка, която вдига ваксинацията и с която можем да избегнем затварянето на нашата икономика", добави той.

Петков уточни, че ако не е трябвало да се карантинира, е щял да бъде сега на площада и да се срещне с хората там. Премиерът подчерта, че на всеки протест има крайни позиции и на такива не обръща внимание. 

От думите му стана ясно и че правителството подготвя нов план, с който да преодолее новата вълна на коронавируса. Той бил фокусиран върху това колко са свободните интензивни легла, а не колко е общият брой заразени.

"Върху детайлите се работи, но най-крехката част са точно леглата за интензивните лечения. Когато се запълнят интензивните легла, то рискуваме здравето и живота на всички нуждаещи се от тях", каза Петков.

Ще затваряме потенциално икономика и училища само на база риск да няма достъп до интензивни легла, добави той.

"Проблем с общия брой болнични легла няма, но положението става критично, когато в дадена област 80% от интензивните легла са запълнени. Тогава идват тежките мерки - по-леки мерки ще се вземат при 70% запълняемост", обясни министър-председателят.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

2000

3

clinical

12.01 2022 в 16:09

Легла много, навсякъде. Даже в Арена Армеец сложиха 500 навремето пред камерите. Не дадоха как ги махат, но нейсе! Но леглата не лекуват. Докторите и сестрите са малко.
Сертификата дава фалшива сигурност, щот стана ясно, че ваксаните са също толкова добри преносители и разпространители като неваксаните. Даже по-добри, щот ваксан от ваксан се не пази.
Но на Кирето туй не му минава през главата...

14469

2

случайно прочетох

12.01 2022 в 15:53

""Проблем с общия брой болнични легла няма, но положението става критично, когато в дадена област 80% от интензивните легла са запълнени. Тогава идват тежките мерки - по-леки мерки ще се вземат при 70% запълняемост", обясни министър-председателят."

Да поговори с Мангъров, за да разбере, че зеления сертификат спомага за разпространение на вируса, защото ваксинираните са преносители и също се заразяват.

5827

1

pisnamiotmutri

12.01 2022 в 15:40

2 години пандемия и България още не реботи по проблема с леглата.