Премиерът Борисов: Партийните субсидии стават 1 лев, спестеното - за детски градини (обновена)

OFFNews 06 юни 2019 в 09:21 6509 5

Премиерът Бойко Борисов лично дойде в Народното събрание, за да внесе законопроект за намаляване на партийните субсидии от сегашните 11 лв. на 1 лв. на глас.

Това обяви самият той пред журналисти в Народното събрание, след като проведе около 10-минутна среща с депутатите от парламентарната група на партията и министъра на финансите Владислав Горанов.

Премиерът Борисов коментира, че предложението може да доведе до негативни ефекти, но то е по-скоро в отговор на популистки обвинения от други партии.

"Много се наслушахме на популизъм. Ще стане накрая като в Чехия в много страни милиардерите да са и премиери - няма да мине много време и партиите ще станат собственост на бизнесмените", коментира той. "Но в една лудост, който се обяви срещу лудите, сам го обявяват него за луд", допълни премиерът.

Той заяви, че няма да позволи повече да се упражняват на гърба на ГЕРБ и съобщи, че от партията внасят предложение за намаляване на субсидиите на 1 лв. на глас. Това е вторият път, в който от партията внасят подобно предложение, като първото бе след организирана от "Шоуто на Слави" кампания през май 2017 г. Тогава обаче законопроектът бе отхвърлен в пленарната зала.

Сега предложението идва малко, след като наскоро в същото предаване бе разкрито, че 6 партии са взимали неправомерно завишени субсидии в периода 2016 - 2018 г. Снощи пък стана ясно, че през 2012 г. ГЕРБ е получил по-голяма субсидия от тази, която му се полагала.

"Да видим тогава как ще се оправят партиите следващите години, как ще плащат за изборите, как ще плащат на социолози, политолози и всичко останало. Сиреч, няма да търпя повече върху ГЕРБ да се упражнява който и да било. Толкова са ми ясни, че тези игрички - те да са хубавите, ние да имаме интерес", коментира премиерът.

"Аз бих на изборите за кмет - без 1 лв. Без партия, без нищо. За радост обаче "Ханс Зайдел" и "Конрад Аденауер" ни спонсорираха, за да можем да структурираме партията такава каквато е", допълни той.

Борисов още обеща спестените пари да се дават за детски градини и ясли и изрази надежда, че ще получи подкрепата на всички партии. Той още коментира идеите на БСП и ДПС за сваляне на данъци, като заяви, че правителството е склонно да намали тези върху книгите, но това не е възможно за всякакви видове храни, цигарите, алкохола и други.

"Защо за толкова много години управление на БСП и ДПС - поотделно, заедно - не направиха това. Защо сега казаха: има пари в държавата, а преди при тях нямаше? Орешарски защо не махна данъците, или Станишев?", попита премиерът.

Той още коментира, че идеята не е обсъждана с коалиционните партньори, но и него не го питали за много предложения. Попитан дали се притеснява от напрежението в малката коалиция, Борисов отговори: "Не, напротив, бяха в добро настроение".

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

12001

5

Севтопол

06.06 2019 в 16:53

До номер 3: Ако имаш себе си предвид, да, абсолютно си прав.

12392

4

мгергов

06.06 2019 в 15:09

Дано наистина да ги намалят и парите да отидат за построяване на нови детски градини в София, че сега е някакъв ад.

14469

3

случайно прочетох

06.06 2019 в 12:46

Цървулът си е цървул!

705

2

order

06.06 2019 в 11:10

Ама КОРУПЦИЯТА ви до сега само е достатъчна десет години напред и нищо да не ви дават.....а и тия двете фирми са ви достатъчни за избори, тераси и асансьори!!!!!

77927

1

El Commandante

06.06 2019 в 10:22

Данъкът върху книгите пада, а върху хляба, пържолите и ракията-не.

Съвършено правилно! Стига с тва плюкане, земи прочетете некоя книга....







...г-н Борисов...