Предложиха Александър Арабаджиев за трети мандат в Съда на Европейския съюз

OFFNews 21 септември 2017 в 15:02 7916 0

Председателят на Съда на ЕС подкрепи съдебната реформа

Снимка Правен свят

Александър Арабаджиев да бъде предложен за трети мандат като кандидат на България за съдия в Съда на Европейския съюз (СЕС), реши Министерският съвет.

По силата на Договора за функциониране на Европейския съюз (ДФЕС) на всеки три години се извършва частична подмяна на съдиите и генералните адвокати на Съда на Европейския съюз като е предвидена възможност съдиите, чийто мандат изтича, да бъдат преизбирани. В тази връзка, в грама, получена от Постоянното представителство на Република България към Европейския съюз - Брюксел в Министерството на правосъдието и в Министерството на външните работи, се посочва, че мандатът на четиринадесет съдии и пет генерални адвокати в СЕС изтича на 6 октомври 2018 г. и държавите-членки на Европейския съюз са приканени да излъчат своите кандидатури най-късно до 30 ноември 2017 г. Сред съдите, чиито мандат изтича на 6 октомври 2018 г., е и този на българския съдия Александър Арабаджиев.

Съгласно ДФЕС изборът на съдиите и генералните адвокати на Съда се извършва измежду личности, които представят всички гаранции за независимост и които отговарят на всички условия, изисквани в техните съответни държави за заемане на най-висшите съдебни длъжности, или които са юристи с призната компетентност. Те се назначават по общо съгласие от правителствата на държавите-членки за срок от шест години, след консултация с Комитета по чл. 255 от ДФЕС.

Александър Арабаджиев има безспорни заслуги в реформирането на съдебната система и в утвърждаването на върховенството на закона като принцип в дейността на българските институции. Работи като съдия в Районния съд в Благоевград (1975 - 1983 г.), в Окръжния съд в Благоевград (1983 - 1986г.), във Върховния съд (1986- 1991 г.), в Конституционния съд (1991 - 2000 г.). Бил е член на Европейската комисия по правата на човека (1997 - 1999 г.) на Европейския конвент за бъдещето на Европа (2002 - 2003 г.), както и наблюдател в Европейския парламент. Активно работи и в Парламентарната асамблея на Съвета на Европа (ПАСЕ). През 2006 г., с решение на МС той е одобрен за съдия в Съда на Европейските общности, където изпълнява своите функции от 12 януари 2007 г. След избирането му за съдия в Съда на Европейските общности съдия Арабаджиев бързо изгражда солиден професионален авторитет и с решение на МС от 29 декември 2011 г. е преизбран като кандидат на България за съдия в СЕС и неговият мандат е бил подновен.

След одобряването на Александър Арабаджиев за кандидат на Република България за съдия в Съда на Европейския съюз, следва заместник министър-председателят по правосъдната реформа и министър на външните работи да представи неговата кандидатура на Генералния секретариат на Съвета на Европейския съюз.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
X

Да помогнем на украинските деца!