Николай Радулов: Според новия закон за СРС всеки може да бъде подслушван

ОFFNews 11 февруари 2015 в 22:20 3205 1

Николай Радулов/Чавдар Червенков

"Новият закон за СРС, който беше внесен от юристи – Мая Манолова и Михаил Миков – е най-невероятното неграмотно нещо по отношение на СРС, което съм срещал. Според този закон всеки може да бъде обект на СРС – подслушван, наблюдаван, филмиран".

Това заяви в ефира на БНТ експертът по национална сигурност Николай Радулов. 

Радулов поясни, че новият закон за СРС дава възможност всеки да бъде безконтролно подслушван, а Националното бюро за контрол над СРС с шеф Бойко Рашков разглежда СРС само от гледна точка на процедурата, но не и по същество.

“Представяте ли си щом са открили 8 групи нарушения в процедурата какво нещо се случва по същество”, запита Николай Радулов.

На въпроса дали разработката "Червеи" заплашва реално националната сигурност, защото има вероятност информационните масиви на МВР да са копирани и в момента да са в ръцете на паралелна структура, експертът коментира, че от това, което се съобщава, "нищо не се разбира".

Според него базите данни на МВР не отговарят на нормативните изисквания, тоест в тях може да се бърка, без да се оставя следа, както става и в случая.

"Друг въпрос е ако са се наблюдавали със СРС хората, които са бъркали в базите данни и след това са контактували с някой навън", обясни още Радулов.

"След промените в Закона за СРС не е много ясна процедурата и кой накрая разрешава подслушването", коментира бившият вътрешен министър Чавдар Червенков. 

Червенков беше категоричен, че протестиращите не са били обект на подслушване в операция “Червеи” и подчерта, че тази теза, изказана от Атанас Атанасов, е била опровергана.

“После се появи една огромна врата в масива на МВР и накрая не разбрахме какво става”, коментира екс вътрешният министър.

"Може би това е била и целта – да не разберем нищо", добави Радулов. 

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови