Правителството засилва контрола във Фонд "Земеделие"

OFFNews 20 април 2016 в 13:40 2290 0

Правителството засилва контрола във Фонд

В дирекциите за борба с измамите и технически инспекторат при Държавен фонд "Земеделие" ще бъдат назначени допълнително служители. Мярката, която беше приета от правителството на заседанието му в сряда, предвижда "по-добра организация при прилагането на всички мерки по ПРСР във връзка със завишените изисквания за контрол и проверки съгласно новия финансов регламент."

В началото на април стана ясно, че Европейската комисия ще наложи финансови корекции по инвестиционни мерки от Програмата за развитие на селските райони за близо 26 млн. евро. Изпълнителният директор фонда Румен Порожанов обаче е категоричен, че не може да се говори за колосални размери за загуби и корекции по програмата за селските райони. 

На заседанието си в сряда правителството прие промени в устройствения правилник на Фонда, които трябва да "оптимизират" работата в него. Промените в щатните разписания обаче са обяснени от правителството с "намаляване на ангажиментите по изпълнението на програма „САПАРД”, както и с отпадането на голяма част от оперативните задачи, изпълнявани от служителите в дирекция „САПАРД”. Така щатовете в дирекцията трябвало да се намалят и хора от нея ще бъдат пратени в "други структурни звена, изпълняващи функции по прилагане Програмата за развитие на селските райони 2014-2020 г."

По този начин се увеличава броят на служителите в Дирекциите „Технически инспекторат”, „Противодействие на измамите”, „Правна” и „Договориране по прилагане на мерки за развитие на селските райони”.

"Това ще спомогне за по-добра организация при прилагането на всички мерки по ПРСР във връзка със завишените изисквания за контрол и проверки съгласно новия финансов регламент", се посочва в решението на Министерския съвет.

Правителството промени и Устройствения правилник на областните администрации, за да оптимизира дейността в областната администрация в Хасково. В рамките на утвърдената обща численост от 33 щатни бройки се увеличава числеността на общата администрация с една бройка за сметка на отпадане на длъжността „Финансов контрольор“.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови