Правителството спира помощите на родители, които изоставят децата си

OFFNews 29 април 2015 в 07:54 5233 2

Правителството спира помощите на родители, които изоставят децата си

Снимка БНТ

Правителството ще обсъди на си заседанието си днес промени в Закона за семейни помощи за деца.

С тях се създава възможност родители, които изоставят децата си, да не получават семейни помощи. Въвежда се изискване детето да не е настанено извън семейството като мярка за закрила, а не само в специализирана институция. Друго условие, което се въвежда за част от семейните помощи, е правоимащите лица или семействата да живеят постоянно в страната.

Според мотивите към промените така се гарантира равнопоставеност на децата в семейството, както и на всички форми на отглеждане на децата – от лица със сключен брак, от съжителстващи лица и от самотни родители. С проекта се повишава значението на подпомагането в натура въз основа на оценка на индивидуалните нужди на детето и семейството и като превенция на риска помощите да не бъдат използвани от детето.

Измененията предвиждат обвързване на семейното подпомагане на непълнолетни майки с прилагане на мерки за закрила на детето в семейна среда. Засилва се и връзката между семейното подпомагане и гарантирането на правото на образование и достъп до здравна грижа на децата. Въведени са и мерки за предотвратяване на злоупотреби с цел получаване на еднократна помощ за отглеждане на дете от майка-студентка.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!