Правителството се надява на руски петрол до декември 2024 г.

Премиерът Кирил Петков е категоричен, че ако има ембарго, България ще попадне в изключенията

OFFNews 30 май 2022 в 17:25 1993 1

Кирил Петков

Снимка БТА

Кирил Петков

Ако има сделка за ембаргото за руския петрол, със сигурност ще има изключение и за България, обяви премиерът Кирил Петков преди началото на извънредното заседание на Европейския съвет, на което европейските лидери ще обсъждат ситуацията в Украйна и темите сигурност и отбрана, енергетика и продоволствена сигурност.

"Надяваме се до декември 2024 г. - това е българската позиция, с която влизаме, да можем да купуваме руски петрол. Понеже има и технически причини на ниво рафинерии, и е много важно като цяло за енергийната сигурност на България. Много е важно да имаме за нашата българска икономика. Не е задачата да правим някакви допълнителни печалби от това. Целта е цените на пазара, които са в момента, да не се повишат", обясни още Петков.

Той уточни, че страната ни казва твърдо НЕ, когато „Газпром” се опитва да извива ръцете на България, и намира алтернатива. Но когато страната ни нямаме друга опция и се опитва да защити българския интерес, европейските ни партньори ни слушали.

По думите му на европейско ниво страната ни е срещната разбиране.

"Радвам се, че в ЕС виждат България като един истински партньор и са готови да се съобразят с нас, защото показахме много твърда и ясна позиция във връзка с руския газ и нарушаването на едностранния договор. Надявам се, че българските компании, превозвачи и бензиностанции няма да получат стреса, който за съжаление е факт за доста от останалите страни", коментира още Кирил Петков.

Той уточни, че все още не е напълно сигурно дали ще се стигне до шести пакет от санкции срещу Русия, тъй като има държави, които и в момента променят позициите си.

Според Петков е важно, когато се говори за нулева толерантност към корупцията, тя да бъде от локалното ниво до Брюксел. "Това означава да има един нов стандарт на европейските политически семейства, така че да не си затваряме очите за локална корупция, а в Брюксел всичко да е наред".

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови