Правителството ревизира постановлението си за минималната заплата

OFFNews 22 май 2015 в 10:47 2381 0

След като Върховният административен съд (ВАС) отмени правителственото постановление за размера на минималната работна заплата, от администрацията реагираха с проект за ново постановление. 

Причината за отмяната е, че то не бе съгласувано с работодателските организации, както се изисква по закон.

С новото постановление, вече съгласувано с работодателите, правителството определя минимална работна заплата за страната от 360 лв. от 1 януари 2015 г. Така минималната часова работна заплата при осемчасов работен ден и петдневна работна седмица е 2,20 лв. 

От 1 юли 2015 г. минималната работна заплата ще бъде 380 лв., а за един работен час увеличението е от 1 стотинка. 

Покупателната способност на минималната работна заплата ще бъде 282 лв. през първото полугодие и 298 лв. - през второто. По този начин с първото увеличение нетната минимална работна заплата ще се доближи до  официалната линия на бедност, която за 2015 г. е 286 лева, макар че ще остане под нея. С второто увеличение нетната минимална работна заплата ще бъде, макар и с малко (12 лв.), над линията на бедност, което е нормалното взаимно позициониране на двете величини, се казва в мотивите към постановлението.

Очакванията на правителството са увеличаването на минималната заплата да доведе до оживление на потреблението, както и на данъчните приходи, и постъпленията от осигурителни вноски. 

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови