Правителството реши: И тракторите на пътя с пожарогасители

OFFNews Последна промяна на 01 декември 2021 в 14:26 800 0

Снимка Pixabay

Министерският съвет одобри проект на Закон за изменение и допълнение на Закон за движението по пътищата (ЗДвП). Той регламентира изискванията за вида на пожарогасителите и количеството на гасителното вещество, с което следва да бъдат заредени, в зависимост от категорията на превозното средство, както и изискването за извършване на обслужване на уреда. 

На годишна база възникват средно около 2 100 пожара в ППС, при които се унищожават около 1100 леки автомобила, 160 товарни МПС и близо 60 автобуса, тези пожари заемат приблизително около 25% от регистрираните такива инциденти със загуби и около 6% от всички пожари. 

Целта на предложеното допълнение към ЗДвП е намаляване на щетите от тези произшествия на базата на правилно подбрани и технически изправни пожарогасители. Регламентира се движещите се пътни превозни средства от категории Ml, M2, M3, N1, N2. N3, 02, 03, 04, както и моторните превозни средства от категории L5e, Ебе и L7e да се оборудват с пожарогасители. 

Предвижда се трамвайните мотриси да бъдат оборудвани с пожарогасители, изискващи се за превозните средства от категория M3, а колесните трактори и друга самоходна техника, които се движат по пътищата, отворени за обществено ползване, да се оборудват с пожарогасители, изискващи се за превозните средства от категория N2. 

На пожарогасителите следва да е извършено сервизно обслужване, в съответствие с изискванията на Закона за Министерството на вътрешните работи или в съответствие с националната нормативна уредба на друга държава. 

Предвиден е преходен период за съответното оборудване, както и санкционна норма - глоба, за водачите, които не са спазили новото изискване.
Заложените резултати с това изменение са повишаване на безопасността на шофьорите и пътниците в ППС, както и намаляване на материалните щети при евентуални пожари на ППС. 

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

Няма коментари към тази новина !