Правителството отпусна 22 млн. лв. на БУЛ БИО за ваксини

Част от парите са за производство на антитоксични серуми от конска плазма

OFFNews Последна промяна на 09 декември 2020 в 10:29 1294 0

Правителството отпусна 22 280 000 лв. на БУЛ БИО за инвестиционните проекти за изграждане на нова, допълнителна производствена линия за БЦЖ ваксина, реновация на лаборатория за производство на човешки кръвни продукти, както и възстановяване на производствoто на антитоксични серуми от конска плазма.

"Средствата ще отидат по тези направления в БУЛ БИО, за да знаят българите, че сме инвестирали в създаването на ваксини. България произвежда не само ваксини, но и антитоксични серуми и всичко останало за огромен брой държави по света", отбеляза по време на правителственото заседание премиерът Бойко Борисов.

Министърът на здравеопазването Костадин Ангелов е докладвал актуалната обстановка в страната във връзка с пандемията. Той отбеляза, че се наблюдава намаление на натиска в лечебните заведения и обърна внимание на големия брой излекувани пациенти – само за една седмица 16 028 души.

"Това е един от рекордите, които постигаме като брой излекувани пациенти, което означава, че колегите в лечебните заведения се справят все по-успешно", заяви министърът. Костадин Ангелов допълни, че изпълнението на плана за ваксинация върви по график и се изготвят списъците за имунизации на групите, работещи на първа линия с COVID-19. Той очаква първите доставки на ваксина у нас да са в началото на януари 2021 г.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови