Правителството не може да уволни съпруга на Бокова, обръща се към ЕБВР

OFFNews 07 септември 2017 в 12:06 5867 1

Извън правомощията на правителството е да уволни съпруга на Ирина Бокова - Калин Митрев, който е представител на България в Европейската банка за възстановяване и развитие.

Това каза финансовият министър Владислав Горанов в Министерски съвет. „Заради публикация в немската и английската преса, в които се намесва името на българския представител в Европейската банка за възстановяване и развитие, докладвах на правителството обясненията, които получих от г-н Митрев. Той твърди, че периодът, за който се отнасят получените от него доходи е извън този, в който той е бил представител на българската страна в банката. Това се потвърждава от посочените периоди в медиите за постъпилите доходи", обясни Горанов.

Той уточни, че Митрев заявява, че върху всички тези доходи са платени данъци в България. "Това лесно можем да установим със съответната проверка в регистрите на НАП“, коментира Горанов.

Той уточни, че са коментирали в правителството ситуацията и са преценили, че дотук имат само медийни публикации и информация от страна на заинтересованата страна Калин Митрев.

„Преди да вземем окончателна позиция, ще се изиска с писмо позицията на Европейската банка за възстановяване и развитие.

Европейски медии публикуваха информация, според която правителството на Азербайджан е изпрало 2,9 милиарда долара през 4 кухи британски компании между 2012 и 2014 г. А част от средствата са плащани на европейски общественици и журналисти за лобиране в полза на режима на Илхам Алиев. На Калин Митрев са платени 425 000 евро за консултантски услуги.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови