Правителствата на България и Румъния ще заседават заедно

OFFNews 05 февруари 2022 в 13:08 1722 0

Снимка БТА, архив

България и Румъния планират съвместно правителствено заседание в София по покана на българския премиер Кирил Петков.

То ще се проведе през септември или октомври.

Петков е отправил поканата към румънския си колега Николае Чука в телефонен разговор снощи и тя е била приета, съобщават правителствените пресслужби на двете страни.

Сред акцентите в разговора са били още приносът на проекти като бъдещ нов мост на р. Дунав и драгирането на плавателния път по реката. Българският и румънският премиери са обсъдили актуални теми от европейския дневен ред, възможностите за двустранно сътрудничество по линия на Зелената сделка и националните планове за възстановяване и устойчивост, настоящата ситуация със сигурността в региона, в Източна Украйна и Черно море.

"Премиерът Николае-Йонел Чука постави въпроса за вертикалния коридор, осъществяван чрез газовия интерконектор Гърция-България, който има съществена роля в проекта БРУА (България-Румъния-Унгария-Австрия). Българската страна подчерта приоритета, който придава на този интерконектор", се посочва в румънското съобщение.

Двамата премиери са се договорили преди съвместното правителствено заседание премиерът Петков да посети Букурещ, заедно с министрите на транспорта и енергетиката.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
X

Подкастът на OFFNews