ПП не затваря пътя за преговори, но не иска в правителство с лидерите на ДПС, ГЕРБ и ИТН

Ангел Марковски Последна промяна на 11 юли 2022 в 11:11 759 0

Мирослав Иванов

Снимка БТА/Владимир Шоков

Мирослав Иванов

"Продължаваме промяната" (ПП) не затваря пътя за преговори, но не искаме да изневерим на принципите си, които сме поставили като основно изискване и те са нулева толерантност към корупция. Това каза за Нова телевизия и. д. председател на Народното събрание (НС) Мирослав Иванов.

ПП върна втория проучвателен мандат за проектокабинет с премиер Асен Василев на президента, тъй като не успя да намери необходимата парламентарна подкрепа от 121 гласа. Вторият мандат ще бъде връчен на ГЕРБ, които заявиха, че ще го върнат. Третият трябва да бъде връчен от президента на партия по негов избор, а не по-големина на парламентарната група, както са първите два. БСП и "Демократична България" изявиха желание да се опитат да съставят кабинет, ако получат мандат.

Иванов каза, че целта на ПП не е да се отиде на избори, но заяви:

"За нас е безпредметно да се съставя кабинет, който не иска да извърши съдебната реформа и да се бори с корупцията. Именно в борбата с корупцията виждаме основния двигател оттук нататък за промени".

"Влизане в правителство с ДПС, ГЕРБ, "Има такъв народ" (ИТН), със сегашните им лидери, за нас ще бъде прекалено голям компромис с нашите ценности", каза Иванов. Оставаме верни на това, което сме казали - има програма и тя включва съдебната реформа и антикорупционната програма, посочи той. Ако народните представители на ИТН желаят да подкрепят тази програма, състав на правителство и кабинет е възможен, ако ли не, ако тяхното ръководство се запази, не виждам как ще се състави, добави председателят на НС. По думите му ИТН не са диалогични и вървят в посока, която прекалено силно се различава от тази на ПП, БСП и "Демократична България". По повод саботиране на работата на Комисията по конституционни и правни въпроси в парламента, той каза: "Това беше поредният явен сигнал, че колегите от ИТН, с това ръководство, не желаят да извършат антикорупционната реформа".

В отговор на въпроси за резултатите от евентуални следващи избори, Мирослав Иванов изрази увереност, че ще има излъчен кабинет и по-висока избирателна активност. Ще имаме по-висок резултат, защото не се поддадохме на изкушението да направим компромис със своите принципи, каза още той.

Председателят на НС прогнозира, че партията на бившия служебен премиер Стефан Янев "Български възход" няма да мине 4-процентната бариера.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови