ПП-ДБ против ББР да дава безлихвени кредити на държавни служители

Това е опит за организиране и купуване на гласове, заявиха от Продължаваме промяната

OFFNews 19 май 2024 в 10:56 2628 4

ББР

Снимка ББР

Българска банка за развитие

ББР няма социална функция, а трябва да развива икономически потенциал на България, обявиха от ПП-ДБ по повод изказване на министъра на иновациите и растежа Росен Карадимов по БНТ, че планира ББР да предоставя нисколихвени или безлихвени кредити за работещите в бюджетни организации. 

Съгласно закона и устава на Банката нейната цел е да насърчава икономически, експортен и технологичен потенциал на малките и средните предприятия чрез улесняване на достъпа им до финансиране, а не да служи за безплатно финансиране на физически лица. 

В това предложение няма нито финансова логика, нито социална нужда определени категории граждани - държавните служители в този случай - да бъдат подпомагани от държавата за сметка на всички останали граждани, твърдят от ПП-ДБ. 

От Продължаваме промяната заявяват още: 

Даването на изгодни кредити единствено в полза на държавната администрация прилича на опит за организиране и „купуване“ на гласове. 

Опитите ББР да се използва като касичка за верни кадри и приятели на определени политически кръгове не са от вчера. Преди 3 години Промяната започна с промяна в модела на управление на ББР – беше пресечена престъпната практика на ръководствата, назначени от правителствата на ГЕРБ, да предоставят кредити за милиони без обезпечения на малко на брой лица със съмнителен шанс да ги изплатят.

Като служебен министър на икономиката Кирил Петков разкри, че ББР е дала близо 1 млрд. лева само на 8 фирми, като над 500 млн. лв. от тях са получени от фирми, които според журналистически разследвания са свързани индиректно с Делян Пеевски. 

Кредити за насърчаване на малки и средни предприятия отсъстваха. Подадохме няколко сигнала в прокуратурата, по които все още текат разследвания. Към днешна дата част от фирмите са обявили официално, че няма да могат да възстановят получените средства.

  Най-важното
  Всички новини
  Най-четени Най-нови
  За писането на коментар е необходима регистрация.
  Моля, регистрирайте се от TУК!
  Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

  310

  4

  Telluris Malus

  19.05 2024 в 14:48

  500 000 държавни служители са сериозен електорат. Вдигнаха им заплатите, сега безлихвени кредити.

  15914

  3

  поп Дръвчо

  19.05 2024 в 14:26

  и аз съм против

  а да затворят ббр ще е най-добре

  българия няма капацитета да контролира толкова публични средства на 1 място

  1000

  2

  PaulPierce

  19.05 2024 в 12:03

  Продължават да наливат пари в един лошо работещ държавен апарат, без никакви реформи. Томислав Дончев 3 милиарда изхарчи за електронно правителство с нулев резултат и на всеки му причернява, когато трябва да извади дори елементарни документи за каквото и да е. Освен това, с подобна стъпка кредитирането още повече ще се увеличи, което разбира се увеличава инфлация и ни отдалечава от Еврозоната

  1010

  1

  ПР

  19.05 2024 в 11:51

  ББР е държавна структура,оперираща с пари на данъкоплатците.Уж,за да подпомага малките в бизнеса....А на практика е касичка на най-дебелите-150 мнл./няма да бъдат върнати/за вълча яхта,500 шишевски,за семки,за двама братя,абонати на"Форбс" и пр.пътищари,зърнари,и т.н.
  Сегашната идея е просто безумна!
  Закривай!Закривай!Вчера гледах,как са събрани.....70 К лева за лечение на болно дете.
  Родителите,както всички българи,са донори на ББР-какво безобразие,каква випиюща наглост!

   
  X

  Можеше ли да спасим убитата Силвия?