ПП-ДБ не искат отмяна на дерогацията преди зимата

Ружа Райчева 10 ноември 2023 в 12:00 1269 3

Енергийните остриета на ГЕРБ и ПП-ДБ - Делян Добрев и Радослав Рибарски на заседание на комисията по енергетика

Снимка БГНЕС/Стефан Василев

Енергийните остриета на ГЕРБ и ПП-ДБ - Делян Добрев и Радослав Рибарски на заседание на комисията по енергетика

"Продължаваме промяната - Демократична България" са против отмяната на дерогацията за внос на руски петрол преди зимата, за разлика от "некоалиционните" си партньори ГЕРБ-СДС. 

По-рано днес депутатът от ГЕРБ Делян Добрев каза "дай боже" на отговор на въпрос няма ли скандала с дерогацията да "счупи сглобката". ГЕРБ и ДПС настояват за незабавна отмяна на дерогацията за внос на руски петрол, договорена с Европейската комисия. 

Причината е докладът на базирания в София Център за изследване на демокрацията и Центъра за изследване на енергията и чистия въздух "Глобъл Уитнес", в който се твърди, че "Лукойл Нефтохим Бургас" се е възползвал от дерогацията за внос на руски петрол, договорена с Европейската комисия, и е натрупал солидни печалби. Анализаторите са на мнение, че тя произвежда горива и масла от евтината руска суровина, които изнася за страни извън ЕС.

Днес в кулоарите на Народното събрание депутатът от "Продължаваме промяната - Демократична България" (ПП-ДБ) Радослав Рибарски призова НАП и "Митници" да разследват всички сделки, сключени от "Лукойл" по време на дерогацията.

Според него тепърва трябва да се изясни дали има злоупотреба със санкциите или условията на дерогацията. Той подчерта, че според закона, ако има нарушение, то работата на нефтената рафинерия може да се поеме от специален търговски представител.

ПП-ДБ са на мнение, че скоростното прекратяване на дерогацията е неразумен подход, предвид факта, че идва зима и трябва да бъдат подсигурени доставките за населението. 

Те ще предложат евентуално скъсяване на срока за прекратяване на дерогацията, но не преди зимните месеци. "През март да бъде прекратена дерогацията ни се струва разумно", заяви Радослав Рибарски.

На свой ред депутатът от ГЕРБ Делян Добрев се закани, че ще внесе ново предложение за отмяна на дерогацията, с което ще иска тя да бъде отменена незабавно. Искането му бе подкрепено и от председателя на парламентарната група на ДПС Делян Пеевски. 

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

1000

3

kokoto

16.11 2023 в 09:56

ок, ами що не забранят товаренето на кораби и да продават само в БГ

585

2

Stoyancho

13.11 2023 в 14:01

Те тия са хитри....

1017

1

IvoIvo

13.11 2023 в 11:26

Бягай далече от тяхното разумно принципно...
 
X

Да помогнем на украинските деца!