Държавата ще поема контрол върху рафинерията ''Лукойл'' при криза

Особен търговски управител ще защитава държавния интерес в бургаската нефтена рафинерия "Лукойл Нефтохим"

Ружа Райчева 13 януари 2023 в 12:20 2225 0

Ивайло Мирчев на трибуната на Народното събрание

Снимка БГНЕС/Благой Кирилов

Ивайло Мирчев на трибуната на Народното събрание

Особен търговски представител ще може да действа от името на правителството и ще "защитава държавния интерес" в бургаската нефтена рафинерия "Лукойл Нефтохим", реши Народното събрание след двучасов дебат. Вносителите на законопроекта "Демократична България" определят законовите промени като "стъпка към депутинизацията". 

Министърът на икономиката и индустрията ще избира особения търговски управител, чийто мандат ще е шестмесечен и ще може да бъде удължаван само веднъж. Заповедта, с която ще се определя особеният търговски управител, ще подлежи на съдебен контрол. Решението е безпрецедентно, тъй като в отрасъл "Електроенергетика" съществува такъв особен режим и съществува подобна практика, но в сектор "Нефтопреработка" - не. 

Това става с изменения на Закона за административното регулиране на икономическите дейности, свързани с нефт и продукти от нефтен произход, внесени от Ивайло Мирчев и група народни представители. 

"Демократична България" (ДБ) мотивира нуждата от особения търговски управител, като посочват, че когато има опасност от засягане на националната сигурност или нарушаване на ограничителни мерки от международни организации, задължителни за България, държавата може да се намесва и да поема оперативното управление над съответния търговец.

Стоян Таслаков от "Възраждане" се възмути, че в законопроекта е записано, че особеният търговски управител не може да има роднинска връзка с лице, заемащо ръководна длъжност в публичната власт: "Буди недоумение това изискване - да няма роднинска връзка, да няма съпруг, да не е свекър... Защо не му кажете името на това лице, което трябва да поеме контрол на "Лукойл", очевидно го имате предвид!", обърна се той към ДБ. 

Икономистът от ДБ Мартин Димитров му отговори, че когато няма аргументи, се започват "празните приказки":

"Става въпрос, че в сектор "Електроенергетика" има такъв особен режим, но в сектор "Нефтопреработка" такъв режим не съществува. Обществен интерес е този режим да бъде създаден от нас."

След това Цончо Ганев от "Възраждане" обвини ДБ, че искат да национализират "Лукойл". Ивайло Мирчев му отговори, че никъде в тяхното предложение не става дума за това. Той посочи, че в Германия има сходен закон, който е много по-рязък по отнощение на руските активи и газохранилища.

"В България използваме много по-фин подход, съобразявайки се с особеностите на националния манталитет. Очевидно не сте притеснени само за руските интереси, но и за секване на кранчето към някои партии", каза Мирчев. 

Сблъсък между БСП и "Възраждане"

Цончо Ганев коментира думите на Мирчев, че Германия и например Италия имат съвсем други алтернативи на енергийни доставки и са в съвсем различна позиция от тази на България. По време на дългата си декларация от трибуната той нарече БСП "бившата социалистическа партия" и "безразборници".

Лидерът на парламентарната група на БСП Георги Свиленски поиска да му бъде наложено наказание, защото системно нарушава правилника и си служи с обиди от трибуната. "Няма такава дума каквато използвахте - "безразборници". Десет минути говорите глупости, после десет минути пак говорите глупости. Недейте да уронвате престижа на Народното събрание", призова той и нарече Цончо Ганев "страхливец". 

Ганев поясни, че е искал да използва думата "безродници". Депутатите от БСП Иван Ченчев и Борислав Гуцанов се намесиха в конфликта и в залата се стигна до леко спречкване пред парламентарната трибуна между групите на БСП и "Възраждане" заради острата размяна на реплики. 

"Не само, че сме петък 13-и, но сме и в ретрограден Меркурий!", намеси се иронично председателстващият Народното събрание Росен Желязков (ГЕРБ) и помоли депутатите да охладят страстите. Иван Ченчев призова Цончо Ганев да си подаде оставката, ако е "доблестен мъж", заради "обидата, която е нанесъл на БСП". 

Лидерът на "Възраждане" Костадин Костадинов обяви, че евроатлантиците искат да приватизират "Лукойл". "На практика тук в момента се узаконява един бъдещ грабеж", каза той. 

"С приетото днес повече няма да сме свидетели на извиване на ръце от страна на компании като Лукойл, пресконференции с министри, на които Лукойл диктуват условията, с които България трябва да се съобразява. Напротив - Лукойл ще се наложи да работи по правила, да си плаща данъците в страната и ще има срещу себе си силна държава, а не йесмени, прекланящи глава пред интересите на Лукойл.

Общият ефект от приетото в последните два дни от парламента ще е над 3 млрд. лв. повече приходи в българския бюджет, по-ниски цени на горивата и по-малко приходи в бюджета на Кремъл за продължаване на руската агресия в Украйна", написа във Фейсбук след приемането на законопроекта Ивайло Мирчев. 

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови