Повреда в заключващ механизъм причинил аварията на "Фалкон"-а

OFFNews Последна промяна на 01 септември 2015 в 09:16 1503 2

Премиерът Бойко Борисов и транспортният министър Ивайло Московски

Снимка Булфото

Премиерът Борисов и транспортният министър Московски

Повреден заключващ механизъм на носовия колесник е причината за инцидента с правителствения самолет „Фалкон“ преди два дни. Тогава премиерът Борисов пътуваше за Пловдив, но самолетът не успя да кацне и се наложи той да кръжи над Варна до изчерпване на горивото, където впоследствие бе успешно приземен.

Това установиха инженерите от Авиоотряд 28, след като вчера извършиха необходимите проверки и тестове на самолета, съобщи Министерството на транспорта.

Заключението на експертите е, че най-вероятно повредата е станала във въздуха в момента на прибиране на колесника.

От Авиоотряд 28 вече са информирали швейцарската компания и завода производител, която има договор за поддръжка и обслужване на самолета. Предстои правителственият „Фалкон“ да бъде ремонтиран и след извършването на всички необходими тестове да бъде пуснат в експлоатация.

Министърът на транспорта, информационните технологии и съобщенията Ивайло Московски ще запознае министър-председателя със състоянието на самолета, както и ще бъде направена техническа и финансова оценка за използването му при изпълнение на държавни задачи, уточняват още от ведомството.

За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

01.09 2015 в 11:27

дано третият опит да е успешен - стига само са кръжили над банкя...

01.09 2015 в 11:16

Баш подобна повреда беше станала, и то таман със заключването на предния колесник, на бившия правителствен Ту-154, преди години при посещението на Първаноглу в Мексико. Тогава заявиха, че Ту-154 били стари и не ставали, и скоропостижно го пенсионираха. Ами сега с Фалкона?... Ако логиката важи, би трябвало и него да пуснат по улея...