Повече чиновници ще летят в бизнес класа на държавна издръжка

OFFNews Последна промяна на 28 май 2015 в 12:32 5099 3

Разширява се списъкът на служителите от администрацията, които имат право да пътуват на държавни разноски в бизнес класа в самолет.

Промените в наредбата за служебните командировки се правят по предложение на министъра на финансите Владислав Горанов. Те ще бъдат приети от Министерския съвет с постановление.

Според текста министърът на финансите ще решава кога и на кого да разреши да пътува в бизнес класа.

В поправките е записано, че тази привилегия ще имат чиновниците, "изпълняващи важни задачи", чийто полет ще продължи повече от 5 часа.

Другата промяна се отнася до разширяване на списъка на хората, за които не важат ограниченията за цената на нощувката. Такива вече ще са и правителствените съагенти и процесуалните представители на държавата, осъществяващи нейната защита пред Съда на Европейския съюз, пред Европейския съд по правата на човека и пред международен арбитраж.

В мотивите на МФ е записано, че предлаганите промени целят да допринесат за ефективното осъществяване на дейността на служителите от държавната администрация. За някои чиновници това било необходимо, защото бизнес класата дава възможност за гъвкава промяна на датата и часа на пътуване - ангажиране и отказ на полет до два часа преди полета при пълно възстановяване стойността на билета, възможност за промяна в маршрута.

Според МФ е отчетена тенденция за поевтиняване на самолетните билети в бизнес класа и това може да се използва от държавната администрация.

Това, че министърът на финансите ще решава по свое усмотрение кой ще пътува в бизнес класа е определено в мотивите като гаранция за спазване на принципа на целесъобразност при разходването на бюджетните средства на съответните ведомства.

За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

28.05 2015 в 17:42

От началото на прехода номенклатурата се възпроизвежда , разширява , увеличава . Превилегиите се увеличават, лицата имащи "права" са се увеличили 10 пъти, а ние. Си траем. Затова заплатите и пенсиите са ниски . Докато ни управляват "наследниците" охранителите на бай Тошо ще е така. Искаме Скандинавския модел -управниците на велосипеди!

28.05 2015 в 13:40

Е, то гуруто ходи на концерти на сръбски певици с хеликоптер. Трябва и за дредните риби нещо, иначе ще е дискриминация.

28.05 2015 в 13:21

Евентуалните плюсове като отказ от полет до 2 часа преди това, които за мен са безумни, не оправдават повечето пари. Защо поне едно правителство и поне една партия за 25 години не направиха нещо с тези разточителства? Това показва колко реално им пука за хората. Преди две седмици имаше сравнение, у нас да речем 400 служебни коли, все мерцедеси и БМВ-та, в Германия за много повече депутати са примерно 20-30. В Англия за лордовете има 3-4 коли, иначе всеки сам си се грижи за транспорта. Нашите халгъзници не лордове, ами царе направо. Превоз в лимузини, храна, хартия да си бършат задниците им плащаме.