Полицаите да имат идентификационни номера дори на каските и щитовете, предлага МВР

OFFNews 11 януари 2024 в 17:00 1489 2

Любомир Николов и Живко Коцев

Снимка БГНЕС/Ралица Белчева

Директорът на СДВР Любомир Николов и главният секретар на МВР Живко Коцев

Министерството на вътрешните работи инициира законодателни промени срещу полицейското насилие, като една от мерките за борба с него ще е униформените да са с повече идентификационни номера по себе си.

Това стана ясно от думите на главния секретар на МВР Живко Коцев, който бе изслушан във временната комисия, която разглежда случилото се на протеста срещу ръководството на Българския футболен съюз от 16 ноември 2023 г.

По думите му е допуснат пропуск с идентификационните номера на полицаите. "Тези знаци са недостатъчно, искаме тези знаци да са на всички помощни средства, включително и на каските и щитовете и полицаите да са разпознаваеми", заяви Коцев.

Все още продължава проверката в Инспектората в МВР, която трябва да установи кои полицаи са били без идентификационни номера по време на протеста. "Изследва се кои ръководители не са си изпълнили задълженията и кои служители не са били обозначени", уточни главният секретар. 

Шефът на СДВР Любомир Ниолов обясни, че общо девет полицаи вече са обект на полицейски производства. Те са наказани за срок от една година. "Проверките и производствата спрямо тях са приключили с мнение същите да бъдат наказани с порицание. Другите четирима са уволнени", каза още той.

При протеста пострадаха десетки души, а 38 бяха задържани. В края на ноември 2022 г. стана ясно, че на 24 от арестуваните е била наложена санкция по административен ред за хулиганство и нарушаване на обществения ред. Наложена им е глоба от 1000 лева и забрана за посещаване на спортни мероприятия за 1 година. МВР съобщи, че пострадалите полицаи са 33. 

По думите на Коцев обучението на полицаите ще бъде приоритет номер едно на МВР. Той потвърди, че такива обучения вече се извършват и добави, че ще се правят на всички служители, като ще бъдат системни.

"Необходимо е полицаите да са пригодни за действия във всякакви ситуации, така че да могат да отговаря на абсолютно всички процедури, разписани към днешна дата, и които евентуално ще подготвим - за действия при сигнали за различни видове престъпления", допълни главният секретар на МВР.

По думите му ще се допълнят указанията как да действат полицаите при определени ситуации.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

1000

2

kokoto

12.01 2024 в 10:51

те шапки нямат, за каски ми говорят

-1650

1

ob1

11.01 2024 в 17:11

А кой не им разрешава?!? Имат си министър, дава заповед, какъв е проблемът?
Като бакшишите дето искаха прегради - ми ваши са колите, сложете си...
 
X

Топлофикация подари 200 милиона на Ковачки