Почина бившият вътрешен министър Георги Петканов

OFFNews 01 май 2015 в 13:12 12610 3

Снимка БГНЕС

Почина бившият вътрешен министър в правителството на Симеон Сакскобурготски Георги Петканов. Скръбната вест съобщи в социалната мрежа Фейсбук премиерът Бойко Борисов. "С прискърбие научих, че Георги Петканов е починал. Винаги съм го уважавал, беше добър министър и човек. Бог да го прости", написа министър-председателят.

Георги Петканов е български политик и юрист. От 24 юли 2001 г. е министър на вътрешните работи в правителството на Симеон Сакскобургготски, а от 16 август 2005 г. - министър на правосъдието в това на Сергей Станишев. Бившият вътрешен министър е роден през 1947 г. в Смолян. Семеен, има син - студент по право и икономика.

Завършил е висшето си образование през 1971 г. - Юридически факултет на СУ "Св. Климент Охридски". След завършване на едногодишния юридически стаж в Софийския градски съд Георги Петканов, работи две години като районен прокурор в Девин, Смолянска област. От 1974 г. е асистент в Юридическия факултет на Софийския университет "СВ. Климент Охридски". Защитава дисертация и през 1983 г. става доктор по право, а през 1996 г. - професор. Специалист по финансово и данъчно право. От 1993 г. работи като адвокат, а от 1997 г. е арбитър в Арбитражния съд при Българската търговско-промишлена палата.

През 1991 - 1995 г. е декан на Юридическия факултет, а след това и заместник-ректор на СУ "Св. Климент Охридски".

Бил е председател на Съюза на Юристите в България и член на бюрото на Международната организация на юристите демократи.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!
 
X

Да помогнем на украинските деца!