Quantcast

Плевнелиев ще наложи вето на новия Изборен кодекс

OFFNews Последна промяна на 26 февруари 2014 в 19:27 3312 9

Президентът ще върне за ново обсъждане в парламента текстове от приетия Изборен кодекс.

Въпреки безспорно положителните стъпки, Кодексът не постига устойчива регламентация, която да отразява обществените очаквания и декларирания от управляващите ангажимент в тази посока. Някои от най-актуалните въпроси, които са в центъра на обществения дебат, са оставени без регулация, а по отношение на други, като възможността да се въведе дистанционно електронно гласуване, може да се отчете дори отстъпление от вече постигнатото – премахва се дори възможността то да се проведе експериментално, аргументира се Плевнелиев.

Нерешени остават чувствителни въпроси като избирателните списъци, въвеждането на ефективна възможност гражданите да гласуват за личности, а мотивът да се създаде професионална Централна избирателна комисия не кореспондира с липсата на задължителни изисквания за професионален опит, категоричен е президентът.

Държавният глава е на мнение, че ветото ще даде още една възможност на народните представители да подобрят регламентацията на изборния процес.

Правната комисия в НС пък отхвърли искането за референдум 

Днес по-рано с 6 гласа "за", 8 "против" и 1 "въздържал се" парламентарната Комисия по правни въпроси гласува да не подкрепи искането на президента Росен Плевнелиев за провеждане на референдум по изборното законодателство.

Идеята за референдум срещна възраженията на „Коалиция за България“.

За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

26.02 2014 в 23:40

Професоре, дано си си легнал вече, че гледам прегрял си бил до кърваво червено, имаш нужда да си починеш!

26.02 2014 в 22:43

Наистина си личи,когато някой пише под чужд ник :)Оригиналният Професор Бълхарски е неподражаемо прост и неграмотен.Ако някой иска да го имитира,трябва да прекара поне 20 години в землянка,тогава ще "мисли" като оригинала...

26.02 2014 в 22:25

ОФФците не искат да земат мерки против злоупотребите с чужди никове. Дрееме ми на *** :–

26.02 2014 в 22:13

Имам въпрос към троловете - по колко ви е надникът ?

26.02 2014 в 21:19

Чехльо така си е заврял главата отзад в задника на “Боко Белото“, че не е истина!

А Боко Белото е допълнително изнервен от зачестилите напоследък новини за Сретан Йосич!

Защо ли!?!? Да не е заради “БЕЛОТО“!?!?

Както и да е, да не се занимава ме вече с хора които си остават ЗАВИНАГИ в миналото, и Чехльо и Б.Б.–Боко Белото!:))))

26.02 2014 в 21:19

Професор Балкански - професор по неграмотност :)))
на 6 годинки, родителите му решили да го пратят на училище. Горкото прекрачило прага на колибата и паднало в една вада. Така се озлобило към света.

26.02 2014 в 20:41

парламентарната Комисия по правни въпроси не подкрепя искането на президента.....Плевнелиев налага вето на ИК, а ние си седим нагъзени и чакаме да ни онодят.....Яко!

26.02 2014 в 20:23

Достоен и много правилен ход на Президента.
Партиите тотално узурпираха властта и на практика
БЪЛГАРИЯ ПАДНА ПОД ПАРТИЙНО РОБСТВО!
Едно от основните искания на гражданите на всички протести бе мажоритарния вот да навлезе трайно в изборния процес. Вместо това, отврат-комунистката Мая Манолова и посткомунистическите БСП+ДПС+Атака тотално потъпкаха желанието на гражданите.
"Новият" изборен кодекс е направен за удобство на циганите, турчеещите се тарамбуки и останалата неграмотна чат от населението.
"Новият" изборен кодекс е поредното доказателство, че България се управлява от престъпници, тоталитаристи и обикновена измет!

26.02 2014 в 20:05

Първа Частна Банкянска, еднолична собственост на Тиквоча, не харесва новия изборен кодекс, защото в него липсва член, че Белия генерал се назначава за пожизнен диктатор.