Плевнелиев ще наложи вето на новия Изборен кодекс

OFFNews 26 февруари 2014 в 19:27 3871 9

Президентът ще върне за ново обсъждане в парламента текстове от приетия Изборен кодекс.

Въпреки безспорно положителните стъпки, Кодексът не постига устойчива регламентация, която да отразява обществените очаквания и декларирания от управляващите ангажимент в тази посока. Някои от най-актуалните въпроси, които са в центъра на обществения дебат, са оставени без регулация, а по отношение на други, като възможността да се въведе дистанционно електронно гласуване, може да се отчете дори отстъпление от вече постигнатото – премахва се дори възможността то да се проведе експериментално, аргументира се Плевнелиев.

Нерешени остават чувствителни въпроси като избирателните списъци, въвеждането на ефективна възможност гражданите да гласуват за личности, а мотивът да се създаде професионална Централна избирателна комисия не кореспондира с липсата на задължителни изисквания за професионален опит, категоричен е президентът.

Държавният глава е на мнение, че ветото ще даде още една възможност на народните представители да подобрят регламентацията на изборния процес.

Правната комисия в НС пък отхвърли искането за референдум 

Днес по-рано с 6 гласа "за", 8 "против" и 1 "въздържал се" парламентарната Комисия по правни въпроси гласува да не подкрепи искането на президента Росен Плевнелиев за провеждане на референдум по изборното законодателство.

Идеята за референдум срещна възраженията на „Коалиция за България“.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

 
X

Да помогнем на украинските деца!