БСП и президентството спорят колко дни има Пленелиев за вето

Нели Чолашка 24 февруари 2014 в 17:02 3388 2

Чака се реакцията на Росен Плевнелиев.

Мая Манолова от БСП и секретарят на президента Румяна Коларова спориха на дискусията за новия Изборен кодекс колко дни има президентът Росен Плевнелиев да наложи вето на кодекса.

Новите изборни правила бяха окончателно приети от парламента на 21 февруари и надеждите са, че по тях ще се проведат изборите за Европейски парламент на 25 май. Президентът подсказа, че се готви да наложи поне частично вето на новия кодекс, но все още не се знае кога ще го направи.

Според Манолова президентът има 8 дни и го призова дори да действа по-бързо, като напомни, че Георги Първанов като президент два пъти е налагал вето - в първия случай ден, след приемането на кодекса, а във втория - след 4 дни заради Коледни празници.

Причината да се счита, че президентът има 8 дни е фактът, че в този срок той трябва да предаде нормативния акт на министъра на правосъдието за подпис, след което той се публикува в "Държавен вестник".

Съгласно Конституцията президентът има 15 дни, за да наложи вето и това внушение за срок от 8 дни е политически натиск, разгневено коментира Коларова.

Тя напомни на Манолова, че Плевнелиев лично е обявил на среща с БСП, че ще реагира в разумни срокове.

Моите спомени отиват отвъд мандата на Първанов и помня, че и Жельо Желев, и Петър Стоянов са използвали други срокове за вето, обърна се Коларова към депутата.

Тя нападна социалиската и за твърдението, че не се разглежда от парламента предложението на Плавнелиев за референдум по изборното законодателство, защото се изчаквала подписката, която се прави със същата цел.

Това твърдение е извън рамките на здравия разум, обяви секретарят на президента.

Малко по-рано Манолова обяви, че не е против референдума, но се чака подписката, която прави Георги Близнашки в подкрепа на искането на президента.

Според депутатът от БСП обаче има само един смислен въпрос - да има ли мажоритарен вот. Президентът обаче предлага още хората да кажат дали искат задължително да се гласува и да се гласува по електронен път.

Според Мая Манолова електронният и задължителният вот са противоконституционни.

На Коларова депутатът отговори: "Взаимоотношенията между институциите не са на пазарна основа".

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови