Плевнелиев и Борисов обсъждат ново правителство и дата за предсрочни избори

OFFNews 17 ноември 2016 в 10:00 4837 1

Плевнелиев и Борисов обсъждат ново правителство и дата за предсрочни избори

Снимка БГНЕС

На среща при президента Росен Плевнелиев, премиерът в оставка Бойко Борисов и председателят на парламентарната група на ГЕРБ обсъждат възможността за съставяне ново правителство в рамките на настоящото Народно събрание или дата за предстоящи предсрочни избори. 

Консултациите започнаха в 9:30 ч. и продължават към момента.

Конституцията ясно задължава държавния глава да потърси възможност политическата криза да не прерасне в парламентарна, каза Плевнелиев началото на срещата.

Президентът заяви още, че от сряда страната е в политическа криза след гласуването на оставката на правителството.

"Конституцията задължава държавния глава да стартира консултации с всички парламентарно представени политически сили преди връзването на мандатите за съставяне на правителство в рамките на НС. Точно това правим. Точно така действахме при предишните две кризи в рамките на моя мандат и опираме се на здравата основа на Конституцията, на върховенството на равенството и на закона. В днешната консултация с Вас ще дебатираме по следните важни теми: първо, възможно ли в съществуващото НС да бъде намерена друга формула за съставяне на правителство; второ, ако това не е възможно - какви са потенциалните разумни дати или период за избори и трето, какво още има да свърши НС - важно, неотложно и съществено за държавата, преди да се стигне до предсрочни парламентарни избори, ако се стигне до такива", каза Плевнелиев.

След приключване на кръга от консултации с парламентарно представените партии в 43-то Народно събрание, президентът ще пристъпи към следващата конституционна процедура - именно връчване на проучвателни мандати. Първият мандат се връчва на най-голямата по численост парламентарна група, вторият – на втората по численост, а третият по избор на държавния глава.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови