Оставката на Борисов мина с 218 гласа "за" и нито един "против" (хронология)

OFFNews 16 ноември 2016 в 13:50 31925 14

Клетвата на кабинета "Борисов 2" през 2014 г. Снимка: БГНЕС

Оставката на правителството на Бойко Борисов мина с гласовете на 218 депутати и нито един против. Двама депутати от ГЕРБ се въздържаха.

"Първо да честитим на победителите на президентските избори. Категорична, ясна, точна победа и поне аз не си спомням толкова честни избори. Преди две години държавата беше в критична ситуация, надявам се никой не е забравил", започна изказването си в пленарната зала Борисов и припомни как е формирано правителството – с диаметрално противоположни партии.

Той обясни, че е мислил, че правителството може да издържи максимално една година заради тежките противоречия в Реформаторския блок. 

"Налагаше се да правим редица компромиси. Аз си знам какво ми е било две години. Нашата оценка е, че се опитахме и положихме максимални усилия. Нито се е увеличила цената на тока, трети сме по ръст в икономиката в ЕС", припомни Борисов. По думите му обаче вотът в неделя е показал, че хората искат промяна.

„Някои казват, а защо трябва да се обвържат двата избора? Ами, защото това е реален вот. Има партия по-силна на тези избори. Много се опитват да ме уязвят, че съм бил диктатор, че съм бил султан, какви ли не глупости съм чул по мой адрес“, каза премиерът в оставка. Той заяви, че неговата „убеденост“ е, че трябва да върне вотът, защото хората са казали "да се търси друг начин да се управлява".

„За да не вкарвате държавата в едно служено правителство, поемете още сега, направете консултации с президента Плевнелиев, г-н Радев да поеме своята функция, направете служебно правителство, което да изкара до изборите. Успокойте държавата и управлявайте. Ние, каквото има необходимост, включително и до времето, което парламентът трябва да работи, максимално ще бъдем конструктивни“, каза Борисов.

Той призова партиите да осмислят, какво са казали хората на референдума. „Дали на нас ни харесва или не, това е волята на народа“, каза той.

„Ако бяхме оттеглили бюджета, ще кажете, че едва ли не вкарвам държавата в криза. Когато гласувате бюджета, една голяма молба имам към вас – популизмът вече взима връх в политическата класа... Ако тези предложения станат факт, на годишна база ще губи бюджетът три милиарда. И ще счупите държавата накрая“, каза Борисов.

Той коментира, че се опитва да уважава опонентите. „Направете така, че след две или три години, когато дойде друго управление, да не започва пак от начало“, каза Борисов и припомни за увеличение на пенсии и заплати, които са вдигани в едно правителство, а са плащани от правителството на Борисов.

Благодаря ви, че въпреки неразбирателството между нас, вече две години работихме като правителство и парламент, каза той. "Някои казват, че съм се бил обидил. Не съм се обидил", заяви премиерът в оставка.

Той коментира, че вариантът с независим кандидат за президент, който са използвали БСП, се е оказал печеливш.

Борисов се обърна и към зрителите, които чакат да им каже нещо: Много сериозни изводи сме си направили. Оставаме на разположение на обществото, ако един ден прецени, сме готови да работим с него. Сега обществото ни казва, че иска да работи с други и ние сме длъжни да го направим.

Борисов напусна залата на парламента и не изчака гласуването на оставката му.

Следва на стр. 2

Страница на статията : 010203
Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

12144

14

doker

18.12 2016 в 18:57

то в българия други освен комунисти няма

12530

11

синя сова

16.11 2016 в 21:44

Е ,хайде отървахме се!И мислете ,хора,мислете ,до година да не вкараме пак вълка в кошарата :)

18551

10

Нострадамус

16.11 2016 в 16:56

Омерзен съм от това, че тоя еднокнижен примат Борисофф, се наричаше до сега премиер на България. Никога в 13 вековната История не сме имали толкова тъп, корумпиран и НЕморален индивид. Връх на политическия шантаж, рекет, обсебване на всички власти, масово купуване с нашите пари на медии и изнудване на всичко и всички!

29217

8

Лопе де Вега

16.11 2016 в 16:39

Хаирлия да е! Ама надали!

Поздрав!

29585

6

Izalina

16.11 2016 в 16:24

Ай, честито! Сега си опичайте акъла, какви ше ги натворите!

10564

5

ultra-73

16.11 2016 в 14:56

#01 По-вероятно е ти да му седнеш на дудука....
 
X

Да помогнем на украинските деца!