Пленарното заседание приключи в 23:56 часа, или как Костадинов успя да окупира трибуната

Йорданка Веселинова, Ружа Райчева 22 януари 2022 в 00:07 12752 1

Снимка OFFNews

Нощният парламентарен контрол тази вечер приключи точно в 23:56 часа. Това даде възможност на лидера на "Възраждане" Костадин Костадинов да окупира трибуната минути преди полунощ и да говори за Френската революция.

В началото на днешното заседание депутатите решиха да има парламентарен контрол след гласуването на законопроектите и той да продължи точно три часа. В тях обаче не влизаше времето на вицепремиера по икономиката и индустрията Корнелия Нинова, която поиска думата, без да има въпроси към нея.

И така, всички законопроекти за деня бяха гласувани малко преди 20 часа. Това и беше причината, поради която министрите трябваше да се изслушват вечерта. Да, но вместо 11 министри, в зала дойдоха само четирима, сред тях и Нинова. Уведомление за неотложен ангажимент изпратиха финансовият министър Асен Василев и министърът на отбраната Стефан Янев. Бойко Рашков пък съобщи, че не може да се яви заради болест.

Това даде възможност на ГЕРБ-СДС и "Възраждане" да обвинят министрите, които днес не уважиха парламента. Те се усъмниха и в аргументите на Василев, Янев и Рашков. (По-рано днес премиерът Кирил Петков съобщи, че след повторното му изслушване в НС ще проведе извънредна среща със Стефан Янев. - бел. ред.)

Николай Дренчев от "Възраждане" поиска неявилите се министри да бъдат санкционирани, а депутатите, които гласуваха дневния ред, да бъдат извикани в залата. Причината - те са задължили не само малкото останали депутати да присъстват, но и цялата администрация на НС.

"Засрамете се, това е българският парламент в момента, това е срамно за страната ни. Говоря, защото трибуната е свободна, срам!", заяви Костадинов минути преди полунощ.

"За разлика от министрите, 25 народни представители са тук. Или става нещо много притеснително в държавата, щом финансовият министър, вътрешният министър и министърът на отбраната не са тук, или се подиграват на заседанието и се правят на по-интелигентни от нас", възмути се Христо Гаджев от ГЕРБ-СДС. 

Не липсваха и любопитни предложения: Любен Дилов предложи да бъдат угасени светлините в някои стаи, за да се пести енергия, а "Възраждане" поискаха да се разгледа темата за отмяната на зеления сертификат.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови