Нинова: ДКК е платила авансово 500 млн. за ремонт на язовири - само 1 от тях е законен

Ружа Райчева 21 януари 2022 в 22:00 3581 1

Снимка Пресцентър БСП

"Държавната консолидационна компания" е платила авансово 500 млн. лева за ремонт на 267 язовира, от които са завършени 11. Само един от тях е законен, и то според становище на ДКК. 

Това стана ясно от думите на вицепремиера и министър на икономиката Корнелия Нинова. 

Сутринта депутатите гласуваха като извънредна точка в парламентарния контрол тя да изнесе данни относно състоянието на язворирите в страната. В крайна сметка Корнелия Нинова успя да направи своята презентация, след като се появи за втори път в парламента - в 21 часа. 

Вечерната ѝ презентация идва на фона на предстоящия утре конгрес на БСП, на който тя ще депозира оставката си като лидер на Столетницата. 

"През 2018 г. на „Държавна консолидационна компания”  бе възложено да ремонтира и прави реконструкция на 416 язовира. 500 млн. лева бяха отпуснати на ДКК за ремонт на тези язовири. Какво се случва? ДКК плаща авансово цялата сума на "Монтажи" ЕАД да започне ремонти по 267 от тях. От 267 са завършени ремонтите на 11. Ама цялата сума е преведена авансова. За 10 от тези 11 язовира ДКК са произнесе, че се незаконно ремонтирани и отказа да ги приеме като законни", заяви тя. 

Корнелия Нинова заяви, че през последните 2 седмици министерството е правило проверка на състоянието на язовирите в страната. 

"В края на януари дойдохме тук с премиера, мислейки за края на март. Не искаме да се случва това, което се случва последните десетилетия - да хукваме да помагаме на хората постфактум, дошла съм пред вас януари, за да предупредя за март - това е опасният период за българските язовири."

Нинова обяви, че министерството е подготвило законодателни промени в Закона за водите: "Идваме тук идваме готови и най-скоро ще представим тези промени на вашето внимание."

 "Да се създаде регистър на язворите в България - колко, къде и чии са. Да ускорим прехвърлянето им от общинска собственост към държавното предприятие.

Да се започнат адекватни ремонтни дейности в местата, където има опасност за населението и държавата. Нека спасим хората от наводнение и да използваме богатите ни природни ресурси."

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
X

Подкастът на OFFNews