Петков: Не вярвам, че Нинова ще напусне коалицията

Ружа Райчева 29 април 2022 в 19:01 2131 1

Снимка БТА/Асен Тонев

Кирил Петков и румънският премиер Николае Чука.

Следващата седмица ще има решение на парламента за изпращането на военна помощ на Украйна, нека го видим. "Продължаваме промяната" ще гласува "за". Г-жа Нинова - като коалиционен партньор, вярвам, че няма да напусне коалицията. До този момент въпреки различните мнения коалицията продължава да работи и да дава добри резултати.

Това заяви премиерът Кирил Петков по време на брифинг, след като се срещна с румънския министър-председател Николае Чука. Двамата обсъдиха общи програми по транспорт и свързаност, войната в Украйна, подкрепата на нейното европейско бъдеще, както и това на Молдова и Грузия. 

"Видяхте - в Киев, Зеленски поиска една много специфична помощ - да ремонтираме техните машини в българските заводи. Надявам се, че тази помощ ще може да бъде дадена след решение на Народното събрание", каза Петков.

Днес България и Румъния се договориха за откриването на българо-румънска граница на ГКПП "Русе - Гюргево - ферибот". Очаква се новият граничен пункт да създаде условия за възобновяване на дейността на фериботната линия Русе-Гюргево и значително да облекчи трафика на българско-румънската граница.

Българската делегация е предложила да се изградят по-голям брой мостове между България и Румъния. До края на следващата седмица ще се създаде обща работна група, в която ще участват специалисти от транспортните министерства на двете страни.

„Днес представителите на нашето правителство дойдоха от три посоки - Киев, Брюксел и Баку. Това показва усилената работа, която всички ние имаме като предизвикателство – газова криза, война в Украйна (...). Затова е важно България и Румъния освен добри съседи, да станат и добри партньори“, каза българският премиер.

Петков допълни, че междуправителствената работна група ще работи по инфраструктурните проекти на компанията "Fast Danube", така че Дунав да се превърне в основен транспортен коридор, както и идеята за допълнителни мостове, които да свържат нашите страни и взаимно да увеличат икономическия просперитет.

Кирил Петков обяви, че на 5 май ще има междуправителствена среща на енергийните министри в София, с цел оптимизирането на енергийните системи на България и Румъния като цяло, а не като отделни страни.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
X

Топлофикация подари 200 милиона на Ковачки