Пет партии поискаха децата да учат за престъпленията на БКП

OFFNews 29 ноември 2017 в 14:27 8044 1

Пет опозиционни партии -  „Движение "Да, България“, БЗНС, ДСБ, "Зелените" и ДЕОС поискаха децата в България да изучават престъпленията на БКП в училище.

Според извънпарламентарните политически сили 28 години след падането на комунистическия режим в България, в обществото все още е налице дезинформация за комунизма като политически строй, особено сред най-младото поколение.

"Днес младите хора в България нямат реална представа за същността на комунистическия режим и престъпленията, извършени от неговия репресивен апарат, както и за последствията от тях. Това в голяма степен се дължи на липсата на достатъчна информация по въпроса, както в досегашните учебни програми, така и в проекта на учебна програма по „История и цивилизации“ за 10. клас, където периодът 1944-1989 г. се изучава", заявяват десните в съвместна декларация.

Те настояват в окончателния вариант на учебната програма да бъдат разписани адекватни критерии за учебното съдържание, даващи реална представа за същността на комунистическия режим и създаващи условия за формиране на конкретни знания за престъпленията на този режим в България за периода между 1944 и 1989 г.

"Категорично се противопоставяме на риска информацията за т.нар. „Народен съд“, лагерите и репресивния апарат на държавната машина да бъдат отново удобно подминати", категорични са от ДСБ, Да, България, БЗНС, Зелените и ДЕОС.

И припомнят, че народ, който не познава миналото си, няма бъдеще!

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

12779

1

Немец

30.11 2017 в 10:45

....а за кланетата 1923,терора и убийствата на интелектуалците през 1925,фашистките изцепки по време на ВСВ,може да се провери(но никой от тези дрисльовци не го споменава дори),че в периода от 30 до 41 година политическите затворници в БГ-то са били над 100 000 човека,верно били са осъдени,но тогавашния съд не се е различавал съществено от Народния съд,сега за 3000 убити и още толкова репресирани дрисльовците опищяха света....нямало свобода....ама имаше работа и имаше какво да ядеш....сега свободата се изразява в това,че може да крадеш,насилваш и убиваш безнаказано,а на фона на днешните кражби,шуробаджанащина и култ към откровено тъпи и прости хора,някогашните привилегии на полителита са просто нищожни,да не кажа смехотворни...хубавото е,че дрисльовците намаляват и докато реваншизма е в основата на техните деиствия,ще намаляват още повече....нахората им писна от това да им се казва колко е било лошо при комунистите и колко е добре сега....