Пеканов: Парите по плана за възстановяване са под въпрос, ако няма редовно правителство

Сумите от ЕС ще са необходими през есента, смята вицепремиерът

OFFNews 13 август 2021 в 10:39 4343 0

Без стабилно правителство парите от Брюксел по Плана за възстановяване и устойчивост са под въпрос, призна служебният вицепремиер Атанас Пеканов в отговор на въпрос на гражданин по време на инициативата "Властта говори". В рамките на час вицето отговаря на питания за парите от Европа, въвеждането на еврото и данъчното облагане.

"Дълго време се спекулираше, че другите страни са получили пари, а ние не сме. Напротив, едва сега през август първите страни, които са подали плановете през май (получават парите). Дали тези пари ще дойдат октомври или ноември в макроикономически план за мен няма голямо значение. В момента икономиката е в етапа на възстановяване, сега средствата не са нужни. През есента ще са нужни", бе категоричен Пеканов.

По думите му "едно забавяне извън рамките на тази година може да бъде проблемно от гледна точка на бюджета". Той апелира към парламентарните групи да мислят за плана, защото има отворени точки, които само депутатите могат да решат.

Пеканов напомни, че средствата от ЕС са обвързани с реформи, ако те не се случат, средствата няма да бъдат получени.

"Това е на базата на моркова - това ще гарантира, че ще се случат нещата. Ние сме заложили, дори сме надградили досегашните методи за следене на изпълнението на проектите. Ще има информационен сайт, където ще се публикуват всички проекти, и ще се види как се изпълняват. Ако това не се случва, Брюксел ще задържа парите", посочи Пеканов.

Според него една от критиките към предишните версии на плана са били, че не са заложени достатъчно мерки и реформи за върховенството на закона. Имало е дискусии с Министерството на правосъдието.

"Мисля, че имаме напредък. Заложихме една стъпка към повишаване на отчетността на главния прокурор. Трудно е да се залагат стъпки от служебното правителство, защото ние не можем да обещаем законови промени от бъдещ или сегашен парламент, ако те не ни кажат на какво са готови", каза вицепремиерът.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
X

Да помогнем на украинските деца!