Паси: България може да изиграе сериозна роля в отношенията между ЕС и Северна Корея

OFFNews 10 септември 2017 в 11:05 8149 7

Снимка бТВ

Президентът на Атлантическия клуб и бивш външен министър Соломон Паси заяви, че България може да изиграе сериозна роля в развитието на отношенията между ЕС и Северна Корея.

Според него България се ползва с доверие в азиатската страна и Пхенян би се вслушал в съветите ни.

„ЕС може да лансира един Хелзински процес за демократизацията на Северна Корея”, каза Паси в студиото на бТВ тази сутрин, „България е много добре приета в Пхенян и ако някой може да даде съвети на тези хора, това са държави, на които те имат доверие”.

За целта обаче трябва да се вдигне нивото на посолството ни там, категоричен бе той и допълни, че се очаква нов опит с балистична ракета от страна на КНДР - „Те методично се готвят за подобни опити". 

В студиото той направи коментар и относно развилия се скандал около представителя на страната ни в Европейската банка за възстановяване и развитие и съпруг на Ирина Бокова Калин Митрев. 

Паси заяви, че се доверява на изказването на министъра на финансите Владислав Горанов, че няма данни за престъпление от страна на Митрев. Припомняме, че скандалът около Митрев се разрази след разследване на в. "Гардиън", в което се твърди, че Митрев е замесен в мащабна схема за пране на пари, свързана с Азербайджан.

"Познаваме се с Калин Митрев и се доверявам на финансовия министър Владислав Горанов, който посочи, че няма данни за престъпление", заяви директорът на Атлантическия клуб.

Според него обаче е неприятно, че България е замесена в подобен скандал. 

Той не коментира и дали Митрев трябва да бъде отзован като български представител в Европейската банка за възстановяване и развитие. 

„Кой съм аз, че да съветвам премиера по такива въпроси”, каза в отговор на въпрос бившият външен министър. 

В студиото на телевизията Соломон Паси потвърди, че синът му Исак е член на БСП. Той сподели, че този факт "нито го радва, нито го натъжава" и допълни, че "ако някой може да помогне на една партия да се реформира, това би било чудесно”.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

25665

5

Victimized

10.09 2017 в 14:00

Много са им криви сметките на евроатлантиците относно С. Корея. Медиите са се хванали да всяват ужас в хората, и някви нещастни млади западно европейци трескаво разучават глобуса, дистанцията от тях до Корейския полуостров , и обхвата на балистичните ракети....... жалка картинка.
Никой няма да накара Ким да се откаже от ядрената си програма. Понеже той за сметка на всички папагали поне е наясно с историческата реалност, и как последния лидер отказал се от ядрена програма за да угоди на западняците е Кадафи, и всички знаем какво е в момента Либия........

21061

2

рамбо

10.09 2017 в 11:37

Хелзинкски процес на демократизация в Северна Корея?! Този е изтрещял вече от евроатлантически напъни. Интересно как си го представя това? Като им подари атлантическия си трабант и корейците ще се засилят да кандидатстват в НАТО или ще е необходимо и малко демократичен обстрел с американски ракети и бомби за по-бързо убеждаване?