Първанов: Плевнелиев наруши Kонституцията. Това, че си тръгва, го спасява от импийчмънт

OFFNews 21 декември 2016 в 12:47 14013 4

Бившият президент Георги Първанов се изказа изключително остро срещу решението на президента Росен Плевнелиев да не назначи служебно правителство и да остави кабинета на Бойко Борисов да работи до встъпването на новия държавен глава Румен Радев на 22 януари.

"След мандат осеян от гафове Плевнелиев наруши конституцията. Президентът е задължен при несъставяне на кабинет да организира служебно правителство. Това е императивно задължение, а не възможност. Това не е концерт по желание", каза Първанов.

Той припомни, че според чл. 103, ал. 1  президентът носи отговорност при държавна измяна и нарушение на конституцията.

"Най-вероятно от импийчмънт го спасява само липсата на време за процедурата. Никой не може да се крие зад актуалната вътрешна и международна обстановка", каза Първанов.

Той даде и обяснение за решението на Плевнелиев.

"Това тежко нарушение на конституцията е под диктовката на този, който го посочи за президент", каза още Първанов.

Бившият държавен глава посочи, че на конгреса на АБВ на 15 януари ще подаде оставката си като лидер на партията. Заедно с него постовете си ще напуснат и зам.-председателите Румен Петков и Ивайло Калфин.

"Днес полуфалиралият сайт на г-жа Велева (б. ред. - "Епицентър" на Валерия Велева) е писал статия за мен. Тя е лъжа", каза Калфин.

Според публикацията той се е самопредлагал както на премиера в оставка Бойко Борисов, така и на бъдещия държавен глава Румен Радев за български еврокомисар на мястото на напускащата от Нова година Кристалина Георгиева, но и двамата го отрязали. 

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

13056

3

Какавидков

21.12 2016 в 14:10

Това което историята ще запомни е Президент Плевнелиев с трудния мандат и грижата за България и Сирещнака Агент Гоце с тройния шлем.
 
X

Да помогнем на украинските деца!