Първанов изхвърча от БСП в събота

Елица Мартинова 28 януари 2014 в 14:17 7209 10

БСП
БСП

С действията си Георги Първанов и социалистите, които участват в АБВ, са се поставили извън Устава за членство в БСП, с което са прекратили автоматично членството си в партията.

Това обясни на пресконференция днес зам.-председателят на Столетницата Димитър Дъбов. Той припомни, че партията е предложила на участниците в движението да преосмислят действията си, но изтъкна, че до момента няма реакция от Първанов.

"Досега няма реакция, което означава, че по смисъла и съдържанието на устава на БСП те са се поставили извън Устава, извън членството си в БСП и е налице фактът, че те са прекратили членството си в БСП. Този въпрос ще бъде финализиран на заседанието на Националния съвет на БСП в събота", обясни Дъбов.

Евродепутатът Илияна Йотова също коментира действията на Първанов, като подчерта, че това е "война за самата партия, за самата БСП".
Тя подчерта, че ръководството е протегнало ръка, но опитът им за помирение се е счел за ултиматум.

"Силно се надявам, че със заседанието на НС на 1 февруари страницата с АБВ ще бъде затворена за БСП. Става дума за битка за самата партия. На бъдещите листи ще гледаме не като на конкурентна листа, а просто още една листа в политическото пространство, с която определени структури ще се явят на избори", изтъкна Йотова и подчерта, че БСП ще бъде единна и консолидирана за евровота.

Димитът Дъбов уточни още, е всички членове на ръководството са били единодушни в позицията си към АБВ и членовете му. Той подчерта още, че в Устава на БСП не е предвидено изключване на членове от ръководството, но коментира, че членовете могат да се самоизключат с действията си. Макар че Дъбов неколкократно изтъкна, че окончателното решение по въпроса ще бъде взето тепърва в събота, в отговор на журналистически въпрос той заяви:

"Естествено, че Първанов и Петков са поканени, те до 1 февруари са членове на тази партия."

Присъстващите на пленума в събота трябва да гласуват становище, с което констатират, че с действията си Първанов и още трима членове (от БСП отказаха да назоват имената им) са се самоизключили от партията. 

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

 
X

Топлофикация подари 200 милиона на Ковачки