Парламентът затегна режима за присъствието на депутатите

Елица Мартинова 05 ноември 2013 в 12:16 2471 2

Парламент. Снимка: БГНЕС
Парламент. Снимка: БГНЕС

По-стриктен регламент за присъствието на депутатите и по-сурови санкции за "неизрядните" народни представители прие днес парламента.

Измененията бяха въведени в Правилника за организацията и дейността на Народното събрание. Главен инициатор на промените бяха "Атака", макар че никое от предложенията им не бе прието напълно.

Идеята на "Атака" бе народните представители да не получават заплата, ако са отсъствали по неуважителни причини от три поредни или общо пет заседания месечно. Санкцията, която предвижда настоящият правилник, е, когато депутат отсъства от три поредни или общо пет заседания за месеца, получава само 1/3 от заплатата си.

Националистите не успяха да лишат изцяло от възнаграждения "нередовните" депутати, защото предложението им не бе прието. За сметка на това обаче парламентът прие корекции, според които ако народен представител отсъства от три поредни или общо пет заседания на месец, парламентът си удържа половината от допълнителните средства, които депутатът получава за  сътрудници, експертизи, консултанти и пр. Оригиналното предложение на националистите бе депутатите да бъдат изцяло лишавани от допълнителните си средства, ако отсъстват повече от допустимото, но правната комисия смекчи измененията.

В промените на националистите се включи и зам.-председателят на парламента Мая Манолова. По нейно предложение депутатите ще получават само 1/3 от дневните си заплати дори в случаите, когато са се регистрирали в началото на заседанието, но впоследствие са напуснали залата и кворумът пропадне.

Орязването на депутатските пари и по-строгият режим за присъствие не минаха без дебати в пленарната зала.

"Народни представители, които доброволно абдикират от задълженията си, не трябва да взимат своето месечно възнаграждение. Щом са отсъствали три поредни заседания или общо пет за месеца, значи те са изтървали пленарния ред", аргументира измененията Гален Монев от "Атака".

"По кое време приемаме тези промени? Отново се правим, че не виждаме какво става навън, че не виждаме какво иска обществото - то иска ние да си ходим, а ние пак правим промени. Половината от тези предложения е чиста доза популизъм и ако трябва да разгледаме въпроса, първо трябва да поумуваме що е то популизъм и има ли почва в парламента", репликира зам.-председателят на ПГ ГЕРБ Красимир Велчев.

Той подчерта, че депутатите на ГЕРБ са много дисциплинирани и изтъкна, че промените ще засегнат само депутата на ДПС Делян Пеевски, който така и не се е появявал в парламента след решението на Конституционния съд.

В отговор на забележката му Манолова, която водеше заседанието, обяви, че към средата на октомври отсъствията на ГЕРБ са били 1560 от началото на мандата.

Други промени в правилника, които депутатите приеха, бяха процедурни предложения, внесени от председателя на парламента Михаил Миков. Те предвиждат при разглеждане на законопроекти в залата да бъдат прочитан изцяло само докладът на водещата комисия, а останалите комисии да представят резюме.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!
 
X

Да помогнем на украинските деца!