Парламентът прие по-ясни условия за стажантския труд

Последна промяна на 06 февруари 2014 в 11:40 3180 1

Хасан Адемов

Снимка БГНЕС

Парламентът гласува днес на първо четене промени в Кодекса на труда, които трябва да регламентират ясно правилата за стажантски труд сред младежите.

Вносител на измененията е Министерски съвет и създават в Кодекса на труда нова правна фигура, наречена "трудов договор с условия за стажуване".

Промените касаят онези младежи, които току-що са завършили средно, професионално или някоя от формите на висшето образование, но са без трудов опит. Задължително условие е бъдещите стажанти да не са сключвали досега трудови договори. Между стажанта и работодателя се сключва трудов договор, като работодателят се задължава да осигури реална работна среда. След приключването на стажа на младежите се издават удостоверение.

"Тези промени са в съответствие с препоръката на Съвета на Европа за рамката и качеството на стажантските договри - да се даде гаранция за трудовите и опсигурителните права на тези, които предстои да придобият квалификация", изтъкна в кулоарите на парламента социалният министър Хасан Адемов.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

06.02 2014 в 16:33

Да, ама в нормалните държави, става въпрос за тип стаж, който е свързан с придобиването на диплома, за което е нужно да има и набор от практически умения. В България, стажантите висят във въздуха, защото не им се признава трудов стаж, изисквания за стаж като условие за придобиване на диплома няма, а практическите им умения са нулеви. Няма вариант да наема стажант на трудов договор и да му плащам заплата и осигуровка, тъй като заплатата в моя сектор е минимум 450 лева, което прави разходите с осигуровки непосилни за човек, който няма никакъв опит. Въобще, сбъркана логика и половинчата работа.