Парламентът няма да разследва заплахите срещу министър Йоловски

Кристина Минчева 29 ноември 2023 в 10:44 1193 0

НС

Снимка БГНЕС/АНТОН СТАНКОВ

Депутатите отказаха да се създаде временна комисия, която да разследва твърденията на ГЕРБ и ИТН, че Кирил Петков и Божидар Божанов от ПП-ДБ са заплашвали министъра на електронното управление Александър Йоловски. 

Проектът на решение за съставянето на такава комисия е внесен от "Възраждане" вчера, заради което не включено в седмичната програма. От партията на Костадинов поискаха предложението да се разгледа днес.

Наскоро председателят на ПГ на ДПС Делян Пеевски обяви, че парламентарната му група ще настоява за комисия около твърденията на министъра. Борисов също беше за такава комисия, но въпреки това депутатите от ГЕРБ и ДПС не се включиха в гласуването, а БСП гласува "въздържал се". ПП-ДБ и ИТН обаче подкрепиха предложението на "Възраждане" за включването на точката в дневния ред, но гласовете им не бяха достатъчни и предложението се отхвърли. 

Станислав Балабанов от ИТН  изнесе информация от разговори между политическите сили по време на председателския съвет и атакува БСП.

"БСП е част от опозицията, а се въздържа. Въпросът е кой натиска бутона на Корнелия Нинова. На председателски съвет Георги Свиленски попита защо продължава временната комисия, която се занимава с проблемите за машините и не е ли време тази комисия да се закрие", съобщи Балабанов.

Колегата му Тошко Йорданов беше привикан на разпит в КПКОНПИ заедно с министър Йоловски. Тогава Йорданов обясни, че комисията трябвало да провери бил ли е притискан министъра от народни представители за разпределяне на обществени поръчки за 640 млн. лева. Според него натискът е бил от бившия премиер Кирил Петков и Божидар Божанов, който отрече твърденията и обясни, че ведомството не разполага с такива средства.

По-късно се появи информация, че министърът на електронното управление е потвърдил за натиска пред прокурор. На него и семейството му бе назначена охрана.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
X

Мистерии в Хераклея Синтика