Панев: Компенсациите трябва да са временни, нужни са реформи

OFFNews 17 май 2022 в 14:11 1111 0

Панев

Снимка Архив

Владислав Панев

"Компенсациите се дават за събития, които са неочаквани, ако цените на тока и на природния газ се задържат високи в продължение на години, то това вече не е неочаквано и трябва да се предприемат други мерки."

По думите му такива мерки са например енергийна ефективност и промяна към конкурентоспособността на българските предприятия.

Това заяви депутатът от "Демократична България" Владислав Панев в предаването "Твоят ден" на телевизия Нова Нюз. Изказването му е по повод вчерашното изявление на премиера Кирил Петков, че ще има помощи за бизнеса за май и юни, а за юли ще бъде приет законопроект с дългосрочни мерки.

"Можем да минем и без протести в дългосрочен план, ако наистина успеем да реформираме икономиката, така че предприятията да продължат да печелят... дори и цените на газа да са високи, ако ние намалим зависимостта си, то това едва ли би било чак такава пречка", каза Панев.

Според депутата това е възможно да се случи в период от 5-10 години.

Владислав Панев заяви, че е скептичен за компенсациите за газа за всички предприятия. По думите му помощта трябва да бъде насочена към онези, които наистина имат нужда.

Той допълни, че това е валидно и за домакинствата. Според него трябва да се въведе понятие за енергийно бедни и след това да се мисли за вида помощ. Панев твърди, че ако компенсации има за всички, то и "човекът в Драгалевци ще може да си отоплява басейна целогодишно".

Той също потвърди вчерашната теза на председателя на бюджетната комисия Любомир Каримански, както и на лидера на ИТН Слави Трифонов, че някои от представените мерки не са обсъждани в коалицията. Панев заяви, че едва вчера е научил за предложеното вдигане на тавана на пенсиите на 3400 лв.

"Диалогът може да бъде много по-добър... определено има проблеми в управляващата коалиция. Реформите, заради които ние подписахме коалиционно споразумение, заради които управляваме и сме част от мнозинството, се случват, ако се случват, много бавно", допълни той.

Той изтъкна, че тези в енергетиката се бавят. По думите му с това се забавят и редица инвестиции.

Депутатът заяви, че не очаква предсрочни избори на този етап.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
X

Мистерии в Хераклея Синтика