"Пагубно е да харчим за нови военни разходи по време на криза"

Гърците "само искаха пари и отлагане на плащанията", твърди Борисов

OFFNews 19 март 2015 в 16:21 3780 5

Снимка БГНЕС

Когато Северният Черноморски флот прави учения, всички други страни също са в бойна готовност. Това са средства, пари и то в икономическа криза - нови пари за въоръжаване, за надпревара в тази област. Пагубно е за икономиките, които едва се съвземаме от финансово-икономическата криза от предишните години, заяви в Брюксел премиерът Борисов.

По думите му страната ни подкрепя от самото начало санкциите спрямо Русия, носейки изключително тежки загуби от това, особено в областта на туризма.

Това се отчита и аз се надявам да се спазва примирието, договорено в Минск, и да се установи траен мир в региона. Надявам се ЕК и Русия да намерят правилното сечение за народите, коментира премиерът.

Министър-председателят твърди, че страната ни е направила всичко възможно за провеждането, в рамките на заседанието на Европейския съвет, на дискусия за Енергийния съюз и всички свързани с него теми.

България беше най-лоялната, най-принципната, изпълнявайки абсолютно всички указания на Европейската комисия, и на практика се лиши от три големи договора, каза премиерът.

Нашето настояване ще бъде да се вкара газовият хъб, да се подпомогне финансирането на интерконектора с Гърция, нашите находища „Хан Аспарух“, „Терес“, „Силистар“, допълни Борисов.

Министър-председателят твърди, че през последните години, независимо от управлението в Гърция, страната поставя искания за средства и за отлагане на плащания.

Преди слушах на Европейски съвети Папандреу и Самарас (предишните премиери на Гърция) - само искаха пари и отлагане на плащанията, сега "Сириза" и Ципрас искат същото, каза лидерът на ГЕРБ.

Четири години България спазваше всички указания, остана с най-нисък бюджетен дефицит. Сега пак ще паднем под 3%, разчетите показват 2,8 на сто. И на нас ни е трудно, видяхте колко трудно постигаме плащането на стари дългове, но го направихме. Крайно време е нашите съседи, които искат да бъдат в Еврозоната, в Шенген, където България все още не е, да спазват правилата за които са поели ангажимент, заяви Борисов.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови