Отлагат за септември намаленото доплащане на лекарства

ОFFNews 17 февруари 2016 в 11:45 2583 0

Здравното министерство отложи за втори път влизането в сила на наредбата за намалено доплащане на лекарства, заплащани от Здравната каса.

Първоначално наредбата трябваше да влезе в сила до края на миналата година. След среща с Българския фармацевтичен съюз обаче срокът беше удължен до 16 февруари.

С постановление на Министерския съвет от 16 февруари срокът е удължен до 1 септември.

Според промените в наредбата пациентите няма да доплащат повече от 60% от цената на най-евтиното лекарство в дадена група.

НЗОК заплаща най-евтиното лекарство от групата и ако на пациента бъде предписано по-скъпо лекарство, той трябваше да заплаща разликата. След влизане в сила на промените в наредбата Здравната каса вече ще заплаща само медикаменти до този ценови таван и пациентите няма да плащат повече от 60% от най-евтиното лекарство.

Срещу промените се обявиха пациентски организации, които подчертаха, че заради новите правила над 500 медикамента ще отпаднат от реимбурсация. Освен това те са на мнение, че промяната ще отнеме правото на избор на пациентите и лекарите.

Пациентските организации заявиха още, че системата не е готова за въвеждането на тази мярка, тъй като е необходимо време за смяна на лекарствата на пациентите, настройка на софтуера на аптеките и други.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови