Откриха нередности по 15 проекта на Фонд "Земеделие"

OFFNews 19 май 2016 в 13:41 2136 0

Откриха нередности по 15 проекта на Фонд

Нередности по 15 проекта от Програмата за развитие на селските райони (ПРСР) са открити след направени в Държавен фонд "Земеделие" проверки. 

Проектите са по мерки 121 ,,Модернизиране на земеделските стопанства", 123 ,,Добавяне на стойност към земеделски и горски продукти", 311 ,,Разнообразяване към неземеделски дейности", 312 ,,Подкрепа за създаване и развитие на микропредприятия",  313 ,,Насърчаване на туристическите дейности" и 321 ,,Основни услуги за населението и икономиката в селските райони" от ПРСР 2007-2013 г.

През последните дни след планирани проверки ДФЗ установи слабости и множество нередности по 4 проекта по мярка 121 ,,Модернизиране на земеделските стопанства", уточняват от Фонда. По тези проекти е доказано "нефункциониране на изградената инвестиция както и неизпълнение на поетите ангажименти за отглеждане на необходимия брой животни". На лице са и съмнения за данни, документи и декларации с неистинско съдържание и неотговарящи на действителността, се посочва в съобщението на Фонда.

За всички проекти с констатирани нередности ДФ "Земеделие" е предприел действия и мерки за възстановяване на изплатената субсидия и събиране на допълнителна информация, с цел сезиране на компетентните органи.

От Фонда уведомяват бенефициентите по ПРСР, че през тази година сред приоритетите в дейността му са ефективният контрол, който се осъществява след изплащането на финансовата помощ за функциониране по предназначение на проекти и спазването на поетите нормативни и договорни задължения.

През април във Фонда започна проверка на ДАНС. Служители на агенцията изискаха документацията именно по програмата за селските райони. Проверката стартира след разследване на "Биволъ", което показа, че служител на Фонда се вози в скъпа лимузина. Официалното обяснение за уволнението му бе, че не е декларирал имуществото си като държавен служител.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови