От 5 до 7 г. трябва да е мандатът на главния прокурор, смята министър Кирилов

OFFNews 19 април 2019 в 09:09 2811 1

Данаил Кирилов

Изборът на нов главен прокурор ще се осъществи по правилата такива, каквито са, коментира в сутрешния блок на БНТ новият правосъден министър и доскорошен депутат от ГЕРБ Данаил Кирилов.

Според него няма основания да се подозират конюнктурни промени във връзка с процедурата.

Кирилов коментира и въпроса за продължителността на мандата на главния прокурор. „За да има стабилност по време на този мандат, смятам, че мандатът трябва да е малко по-голям от типичния. Дали да бъде 7 години, 6 години или евентуално 5 години, би следвало да се направи широк дебат, да се чуят всички становища и тогава да се направи окончателна преценка", заяви той.

Данаил Кирилов определи като необосновани твърденията, че с предложението за предсрочно прекратяване на мандата на „тримата големи“ в съдебната система главният прокурор се „пришива“ към председателите на върховните съдилища. "Тази теза почива на аргумента, че другите двама големи имало кой да ги разследва и това бил главният прокурор, но по отношение на главния прокурор нямало как това да се случи. Смятам, че това твърдение е нелогично и неподкрепено", каза министърът.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

6774

1

ЛАФЪРДИЕВ

19.04 2019 в 09:46

От 5 до 7 г. но ще бъде колкото ми каже любимия ми гу'син БорисоФ..
Едно предано негово помиярче няма право на собствено мнение..
Просто си ме припомнете с положената главица на "кошарката".. Тъй ша чакам и сега да каже къф ша бъде срока..