Освобождават генерал Радев от служба утре

Юлиан Христов 09 август 2016 в 13:04 4064 0

Освобождават генерал Радев от служба утре

Процедурата по освобождаване на генерал-майор Румен Радев ще бъде задействана в сряда. За OFFNews от правителствената пресслужба съобщиха, че в дневния ред на кабинета утре трябва да бъде гласувано предложение до президента за освобождаване на генерала от военна служба и от поста му командир на Военновъздушните сили (ВВС). Процедурата предвижда държавният глава да издаде указ за освобождаването на генерал, както повелява Конституцията. 

Срок за издаване на президентския указ не е предвиден, но от "Дондуков" 2 нямат намерение да се бавят. 

С тази процедура не се изчерпва освобождаването на Радев от поста му. По закон министърът на отбраната има двуседмичен срок от момента на подаване на рапорта за напускане, за да издаде заповед за освобождаването му.

Румен Радев подаде рапорт за напускане поради достигане на пенсионна възраст на 1 август. В мотивите към рапорта като причини той посочи и политиката на министерството спрямо ВВС и предстоящата охрана на въздушното ни пространство от самолети на Полша. Името на генерала се завъртя като бъдеща кандидатура на БСП за президент. До момента обаче от левицата още не са излъчили кандидат.  

С утрешното предложение на правителството обаче не е предвидено назначаването на нов командир на ВВС, което трябва пак да стане с президентски указ. Това означава, че на овакантения пост ще има временно изпълняващ длъжността. Това може би ще бъде заместникът на Радев бригаден генерал Анатолий Кръстев. 

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови