Оставаме на опашката на НАТО, ако не модернизираме армията, предупреди Радев

OFFNews 18 юли 2017 в 15:06 6976 2

Оставаме на опашката на НАТО, ако не модернизираме армията, предупреди Радев

Ако не започне модернизацията на армията, страната ни ще остане на опашката сред страните от НАТО.

Това заяви пред журналисти в Шабла президентът Румен Радев, цитиран от "Фокус".

Държавният даде за пример страни, като Гърция и Полша, които вече са изпълнили изискванията за 2% от БВП. „Постигането на 2% от БВП не означава непременно генериране на отбранителни способности. Наистина трябва да мислим много сериозно и за качеството на тези 2%, но България не може повече да чака, защото въоръжените сили са на ръба, те отдавна са на критичния минимум. И когато ние сме взели някакви решения, когато има ясни процедури за тяхното изпълнение, когато има ясни разчети точно какви способности се постигат, ние трябва да уважаваме собствените си решения. Ние трябва да бъдем предсказуеми партньори в тази колективна организация. И много важно, най-сетне трябва да дадем яснота и перспектива на нашите военнослужещи кога, какво ще се случи. Трябва да дадем тази яснота и перспектива и на нашето общество“, заяви президентът.

По думите му хората трябва да знаят как се развиват българските въоръжени сили, кога и по какъв начин е взето някакво решение с нужния консенсус в Министерски съвет и парламент и то да бъде осъществявано до край.

„Трябва да се научим да уважаваме тези процеси“, каза още държавният глава.

Военният министър Красимир Каракачанов смята, че страната ни може да задели тези 2 % за отбрана, но според него най-важно е да се направят разчети, за да се похарчат парите на българския данъкоплатец правилно, така че да се увеличат способностите на въоръжените ни сили.

В рамките на ВИП-деня на международното учение „SHABLA 2017“ бяха демонстрирани бойни стрелби на българската военна авиация и зенитно-ракетните комплекси на страните-участници в учението – България, САЩ, Сърбия и Украйна. В стрелбите се включиха всички системи за противовъздушна отбрана, които са на въоръжение в трите вида войски на българските Въоръжени сили.

Те демонстрираха бойни способности по поразяване на цели при усложнена метеорологична обстановка на зенитен полигон „Шабла“ в направленията: „земя-земя“, „земя-въздух“, „въздух-въздух“ и „въздух-море“. Република Сърбия, Украйна и САЩ участваха в учението със зенитно-ракетни дивизиони и извършиха пускове „земя-въздух“ със зенитно-ракетни комплекси С-300, „Нева“, „Куб“ и „AVENGER“.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

42249

2

Denis Rizanov

18.07 2017 в 16:13

Не че нещо, но сега да не би да не сме пак на опашката в на-то? Кой е след нас в на-то?

23293

1

Стефан

18.07 2017 в 15:31

А тая Оса кой я пуска?

Е, щом са стреляли и украинците, ясно защо в Бургас аварийно е кацал пътнически самолет.
 
X

Да помогнем на украинските деца!