Още 1 стъпка от съдебната реформа е факт: Затягат правилата за екстрадиция и европейските заповеди за арест

Кристина Минчева 22 ноември 2023 в 15:40 3402 0

Пленарна зала

Снимка БГНЕС/ГЕРГАНА ЙОРДАНОВА

НС

Депутатите приеха на второ четене промени в Закона за екстрадицията и Европейската заповед за арест. Приетите поправки гласят, че Национална заповед за задържане на обвиняем се издава в досъдебното производство, когато прокурорът прецени, че е налице обосновано предположение, че обвиняемият е извършил престъпление, което се наказва с лишаване от свобода или друго по-тежко наказание, и доказателствата по делото сочат, че съществува реална опасност обвиняемият да се укрие или да извърши престъпление. Тогава се внася искане пред съответния първоинстанционен съд за разрешение за издаване на Европейска заповед за арест. 

Делото ще се разглежда от съда в тридневен срок от получаване на искането, като заседанието ще бъде открито, с участие на прокурора и защитник на лицето, за което се иска издаването на европейската заповед. Съдът се произнася с определение, което може да се обжалва с частна жалба и протест пред съответния въззивен съд в тридневен срок по реда на НПК.

Прокурорът може да издаде Европейска заповед за арест въз основа на влязлото в сила определение. Тя подлежи на обжалване пред съответния въззивен съд от обвиняемия в седемдневен срок от датата, на която е узнал, че по отношение на него има издадена такава заповед. Съдът разглежда жалбата в тридневен срок от получаването ѝ, на открито заседание, с участието на прокурора и защитника на обвиняемия.

Обвиняемият има право на лично участие чрез видеоконференция или телефонна конференция в съдебното заседание, ако такова желание е заявено с жалбата.

След получаване на Европейска заповед за арест пряко от компетентен орган на издаващата държава членка, окръжният съд, в чийто район се намира искания гражданин, проверява дали тя отговаря на изискванията и разпорежда на полицията задържането му за срок до 72 часа, ако деянието, за което е издадена заповедта, съставлява престъпление по законодателството на България. След това на задържания срещу подпис се предоставя декларация за правата му на разбираем за него език. В случай че няма декларация за правата на такъв език, той се информира устно на език, който разбира. Устното информиране не отменя задължението за предоставяне на писмена декларация на разбираем език в срок, който ще позволи своевременното упражняване на тези права.

Първо четене на Законопроекта за изменение и допълнение на Закона за екстрадицията и Европейската заповед за арест се проведе на 19 септември 2023 г. То протече без дебати. 

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
X

Мистерии в Хераклея Синтика