Депутатите приеха на първо четене Закона за екстрадицията и Европейската заповед за арест

Кристина Минчева 19 септември 2023 в 10:15 862 0

Гласуване

Снимка БГНЕС/АНТОН СТАНКОВ

Гласуване в пленарна зала

Без дебат депутатите приеха на първо четене Законопроект за изменение и допълнение на Закона за екстрадицията и Европейската заповед за арест. Законопроектът касае въвеждането на съдебен контрол върху издаването от българската прокуратура на Европейска заповед за арест, за което срещу България е образувана процедура за нарушение на правото на EC.

Според доклада на Комисията по правни въпроси законопроектът предвижда създаването на нова разпоредба, с която се въвежда задължение за прокурора по делото да внесе искане пред съответния първоинстанционен съд за вземане спрямо обвиняемия на мярка задържане с цел издаване на Европейска заповед за арест.

Освен това се предвижда произнасянето на съда да е в тридневен срок от получаване на искането, като съдът трябва да провери законосъобразността и пропорционалността на издаването на Европейска заповед за арест.

С друга разпоредба се урежда приемането на лицето от изпълняващата Европейската заповед за арест държава членка на ЕС, както и задълженията на прокурора незабавно да внася искане за вземане на мярка за неотклонение "задържане под стража" от съответния първоинстанционен съд по реда на НПК.

По време на редовното заседание на Комисията по вътрешна сигурност и обществен ред заместник-министърът на правосъдието Емил Дечев обърна внимание, че има случаи, в които съдии от други държави членки на Европейския съюз отказват изпълнение на Европейска заповед за арест, когато тя е издадена от български прокурор, без да е минала през съдебен контрол. Без значение колко сериозно е престъплението, колко убедителни доказателства има в подкрепа на обвинението срещу дадено лице, когото български прокурор е поискал то да бъде екстрадирано, получава отказ.

Предлага се в рамките на това производство вече доведеното в България обвиняемо лице и неговият защитник да могат да оспорят законосъобразността и пропорционалността на издадената от прокурора Европейска заповед за арест, като така се гарантира правото на обвиняемия да се защити лично срещу предприетите спрямо него действия от страна на прокуратурата по принудителното му довеждане.

В доклада на Комисията по европейски въпроси е посочено, че по време на заседание на комисията Дечев е уточнил, че всяка държава-членка има право да откаже изпълнение на решение за Европейска заповед за арест, ако спрямо заповедта не е упражнен съдебен контрол над прокурорското искане.

От доклада на Комисията по европейски въпроси става ясно, че измененията се предлагат във връзка със започнала процедура за нарушение на правото на ЕС и на приетото рамково решение от 2002 г. за Европейската заповед за арест.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
X

Мистерии в Хераклея Синтика