Опровергаха Ройтерс: Дончев не е говорил за руско лоби в правителството

OFFNews 30 март 2018 в 16:34 7413 6

Правителствената пресслужба опроверга Ройтерс във връзка с интервюто на вицепремиера Томислав Дончев. 

Според агенцията в интервюто, цитирано от "Фокус", Дончев казва: "България, която има силно проруско лоби в правителството си, има нужда от повече време, за да реши дали да последва своите съюзници от ЕС и НАТО в гоненето на руски дипломати заради случая Скрипал". 

Правителствената пресслужба обаче излезе с опровержение, според което Дончев "не е правил изказвания и оценки относно ориентацията на правителството по отношение на която и да е от страните в случая "Скрипал".

"Посланията за обвързаност на правителството с други държави са интерпретация на медията и не следва да бъдат обвързани с официалната позиция на кабинета, изказана след днешното заседание на Съвета за сигурност към Министерския съвет", подчертават оттам.

От пресслужбата цитират думите на Дончев, като прилагат и аудиозапис от интервюто. 

Ето какво казва той според записа: 

"Просто казано, предвид факта, че правителството ни е коалиционно, в него присъстват различни партии, не съм убеден, че едно подобно решение може да бъде взето толкова лесно и толкова бързо.

Политическата ситуацията в България е такава, че подобни решения трябва да се вземат с консенсус. И аз не говоря само за Правителството, аз говоря и за други институции – Народно събрание, включително и Президента. От това, което разбирам към момента, за зло или добро, такъв консенсус няма.

Консенсус се изгражда с разговори. Това е утвърдената политическа технология. България има особени исторически отношения с Русия, това е безспорен факт. Само че историята понякога е добър, понякога е лош учител в политиката.

България е член на ЕС и член на НАТО и не веднъж е доказала, че тя е лоялен член на двете организации, че членството не е нито фиктивно, нито номинално. И за разлика от други държави, често се е налагало да вземаме трудни решения, утвърждавайки и доказвайки, че сме добри членове."

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

77927

6

El Commandante

30.03 2018 в 17:37

Ройтерс са от едно котило със CNN, MSNBC,ABC, BBC и прочее- Fake news.

77927

4

El Commandante

30.03 2018 в 17:27

Да, аз също се извинявам.
Всъщност Дончев се е изказал супер дипломатично.
Ройтерс са лайнари.

12062

3

Pongo76

30.03 2018 в 17:27

Правителството де факто е Бойко Борисов, така че и двете интерпретации на предполагаемите думи на Дончев са врели-некипели. Борисов е хартиен гео-политик и дипломат, който изначално е винаги съгласен с "началниците", затова при него най-големият ужас е да се налага да избере страна. В случая, като типичен страхливец, какъвто е, прехвърля отговорността за липсата на позиция върху други.

17439

2

мнение от IP

30.03 2018 в 16:58

Е, разликата е, че Ройтерс не трябва да слага кавички.

12416

1

IBL IBL

30.03 2018 в 16:52

Взимам си думите обратно за министъра философ, които казах под предишната статия по темата и му се извинявам. Ама нека да се запомнят имената на медиите, на които виждаме колко можем да разчитаме всеки път, когато ни трябва удобен фейк нюз за малко пропаганда.
 
X

Да помогнем на украинските деца!