Окончателно: Следствието остава в прокуратурата

За по-малко от час парламентът на 2 пъти измени Закона за съдебната власт

Йорданка Веселинова 28 септември 2023 в 12:09 1343 0

Националното следствие

Снимка БГНЕС/архив

За по-малко от час парламентът на два пъти прекрои Закона за съдебната власт (ЗСВ).

Днес депутатите приеха президентското вето върху ЗСВ и окончателно решиха да не вадят следствието от прокуратурата. Това предложение на "Възраждане" мина през гласуването на текстовете това лято, а след това Румен Радев наложи вето на закона. Групата на Костадин Костадинов имаше и такъв законопроект, но той бе отхвърлен, а след това депутатът Петър Петров направи редакционни предложения, които минаха с подкрепата на ГЕРБ и ДПС.

След това парламентът прие друг законопроект за промени на ЗСВ на ПП-ДБ, с който за пореден път се поправя приетият и незаработил механизъм за разследване на главния прокурор. Причината е писмо на прокурорската колегия на ВСС, в което се посочва, че законът не е достатъчно ясен по отношение на това дали приетият механизъм може да се прилага и спрямо заместниците на главния прокурор. По механизма има избран съдия (Даниела Талева), но досега тя не можеше да бъде назначена. Ад хок прокурорът ще трябва да провери сигнал срещу Борислав Сарафов, подаден докато е бил заместник на Иван Гешев.

Бившият правосъден министър Надежда Йорданова (ПП-ДБ) обясни, че не е привърженик на приемането на закони на парче, но това се налага, тъй като заради решението на прокурорската колегия да не назначи избрания ад хок прокурор се блокира и механизмът за разследване на главния прокурор.

С приетите текстове правилата за разследване на главния прокурор ще се прилагат и за неговите заместници - съдията ще може да се преназначава за разследване както на обвинител номер 1, така и на заместника му. Освен това се въвежда и единна система за случайно разпределение на дела. Тя няма да бъде изцяло нова, а ще надгражда досегашната. 

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
X

Топлофикация подари 200 милиона на Ковачки