Очаквано: НС отхвърли ветото на президента върху антикорупционния закон

OFFNews 12 януари 2018 в 10:56 7398 1

Народното събрание отхвърли ветото на президента Румен Радев върху новия антикорупционния закон със 146 гласа "за", 76 "против" и 0 "въздържал се"

Законът беше оспорен от президента в неговата цялост на 2-ри януари. В мотивите се посочваше несъответствие с поставената цел - ефективно противодействие на корупцията, както и отклонения от основни начала на Конституцията.

Волен Сидеров защити антикорупционния закон, като заяви, че мотивите на президентското вето не са конструктивни. Той заяви, че критичните публикации за корупцията в България на британския вестник "Гардиън" са свързани със Сорос.  

"Вие виждате сега тук Европейското председателство. Дошли са първите хора на Европа и как няма да се отчетем с един закон за корупцията. Стига сме се самооплювали и стига сме цитирали чужди издания", каза още той и попита дали сега като подари на Жан-Клод Юнкер една бутилка хубава българска ракия, това ще бъде счетено за корупция.

Според зам.-председателя на ДПС Хамид Хамид е твърде рано да се твърди, че новият антикорупционен закон няма да проработи и че трябва да се даде шанс на законопроекта.

Председателят на БСП Корнелия Нинова заяви, че трябва да използваме Председателството на ЕС като шанс да опровергаем твърденията, че България е най-бедната и корумпирана страна. 

"Ветото на президента беше последен шанс да коригирате политикита си по отношение на корупцията. Ако оценката на външните медии е под въздействие на соросоиди, ви питам 83% от българските граждани, които определят корупцията като проблем №1 на управлението, соросоиди ли са? 80% от българския бизнес, който казва, че обществените поръчки са нагласени и предварително нагласени за един изпълнител, соросоиди ли са? Целият български народ, който е с пропиващо усещане за корупция, и те ли са соросоиди", каза тя от трибуната на НС .

Председателят на парламентарната група на ГЕРБ Цветан Цветанов защити антикорупционния закон, като каза, че с отхвърлянето на президентското вето страната ни ще изпълни един ангажимент, който е препоръка на Европейската комисия. 

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

6947

1

theprofet

12.01 2018 в 11:08

Ама разбира се, КОРУПЦИЯТА е основна ценност в МИЛИЦИОНЕРСКИТЕ среди!!! Откъде накъде ще я борят???