Община Варна купува кораб за градски транспорт

OFFNews 23 февруари 2016 в 07:45 4149 1

кораб
Корабът "Атанас Димитров"

Пасажерският кораб „Атанас Димитров” да стане част от схемата за обществен транспорт във Варна, предлагат от новоучредена организация в града, предаде Дарик радио. Идеята на Асоциацията за наука, образование, култура, изкуство и спорт беше представена вчера в рамките на приемния ден на народния представител от ГЕРБ Пламен Манушев.

С молба за съдействие към варненския депутат се обърна Максим Петков, председател на Националния съюз на превозвачите – Варна. Той информира, че пасажерският кораб, който е част от активите на Българския морски квалификационен център, е обявен за продан.

„Вместо да бъде продаден, нека корабът се използва за превоз от район „Аспарухово” до Морска гара. При цена около левче, колкото струва и билетът за градския транспорт, той може да свързва двата бряга и да се интегрира в транспортната схема, по която се движат и градските автобуси и тролейбуси. Изграждането на паркоместа и велоалеи близо до брега на „Аспарухово” също допълва идеята”, убеден е Максим Петков.Според Тодор Ангелов, ръководител на морското направление на Националния съюз на превозвачите, корабът „Атанас Димитров” не се нуждае от сериозен ремонт, така че със сравнително малко средства може да бъде подготвен за реализацията на амбициозната идея, която получи подкрепата и на проф. Веселин Пейчев – директор на Института по океанология.

По думите на общинския съветник от групата на ГЕРБ във варненския местен парламент Славчо Славов, който също се е запознал с предложението, така пасажерският кораб ще бъде не само удобна връзка на район „Аспарухово” с централната градска част, но и атракция за всички жители и гости на Варна.

От асоциацията са убедени, че няма пречка за осъществяването на идеята, ако се намери подходяща форма за стопанисването на кораба и вписването му в обществения транспорт на морската столица. Пламен Манушев се ангажира да проучи възможностите, като запознае с предложението транспортния министър Ивайло Московски.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови