Обрат: Държавата, а не работодателите, ще плаща осигуровките по мярката 60/40 (обновена)

Ще има възможност за безлихвени кредити до 1500 лева за гражданите и до 100 хил. при облекчени условия за малкия и средния бизнес

OFFNews 05 април 2020 в 17:29 14384 3

Снимка БГНЕС

Държавата ще поеме частта от осигурителните вноски на работниците и служителите, която плащат работодателите по мярката, добила популярност като 60:40, решиха депутатите от бюджетната комисия в Народното събрание, които днес гласуваха законопроекта за актуализация на държавния бюджет. Предложението на депутата от ДПС Йордан Цонев бе прието изненадващо от комисията.

Председателят на бюджетната комисия Менда Стоянова съобщи, че има възможност това предложение да бъде прието и че по-големите разходи на държавата ще се вместят в увеличения фонд "Безработица" на държавното обществено осигуряване, който заради кризата ще разполага с 1 млрд. лв. повече или с общо около 1.5 млрд. лв.

Окончателно текстът ще бъде гласуван в пленарната зала утре.

Поемането на осигуровките е голяма промяна в програмата, при която държавата ще плаща 60% от заплатата на работника и служителя, ако работодателят се съгласи да не закрива работното място въпреки кризата и плаща останалите 40% на служителя. Досега известните ѝ параметри предвиждаха осигуровките да са изцяло за сметка на работодателя, а съсловни организации критикуваха това с притеснението, че тежестта върху бизнеса ще е съществена.

Извън това депутатите решиха да разпишат възможността за отпускане на безлихвени кредити за граждани в размер до 1500 лева и до 100 хил. за малкия и средния бизнес при облекчени условия, предава bTV.

Глобите за разходка в парка въпреки забраната в заповед на здравния министър за мерките с цел ограничаване разпространението на коронавируса, които възмутиха масово хората с големия си размер до 5000 лева, да се намалят на 300 до 1000 лв. при първо нарушение и до 2000 лв. при последващо - предлага ГЕРБ с изменение в закона за извънредното положение.

Утре народните представители ще гласуват също за замразяване на партийните субсидии и на собствените си заплати. Така те няма да бъдат актуализирани автоматично. Спестените от държавни субсидии средства ще бъдат насочени към борбата с COVID-19.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

23293

3

Стефан

06.04 2020 в 06:28

Изкриви си душата - прочети историята на Първата световна война.
И на Народния съд след нея.

12362

2

Хуан

05.04 2020 в 22:28

Ми сега нещо като е хубаво, си е хубаво. Не мога да си изкривя душата и да кажа, че мерките не са ок. Оставам скептичен, докато не видя окончателния вариант и започването на програмите. Щото не даваха нищо и им трябваха 10 млрд лева, а сега правят супер програма на пръв поглед и им трябват 4,2 млрд. Дано най-после нещо стане като хората при управлението Му.

10372

1

elbarbudo

05.04 2020 в 20:02

Фана Го шубето...