Област Пловдив премахва хартиения документооборот

Александра Маркарян 21 януари 2022 в 13:40 1724 0

Област Пловдив премахва хартиения документооборот.

Решението за това е на новия управител Йордан Иванов и вече е в сила.

"Знаете ли какъв е традиционният път на всеки документ в администрацията – от най-обикновената справка до важните решения и комуникацията с гражданите? С една дума – абсурден", пише Иванов и описва:

"Вие заявявате административна услуга. Без значение дали сте избрали хартиен носител или електронен път, документът се принтира (ако е постъпил електронно) или сe сканира (ако е постъпил на хартия). Документът стига винаги до областния управител в аналогов вид и в цифров вид в електронна система. До момента резолюция е слагана само на хартия. После техническият сътрудник взема документа и въвежда резолюцията в електронната система, до която областният управител има достъп от самото начало на преписката. Експертът незабавно получава задача по преписката след дигитализирането ѝ от техническия сътрудник, като след няколко минути служител на администрацията я носи в кабинета в хартия. Той работи онлайн, после принтира, подписва и документът отново отива при областния управител за подпис и онлайн, и на хартия. Едва тогава, след като областният управител се подпише, документът поема по пътя към гражданите и институциите - на хартия или в дигитален вид".

През целия ми политически път досега модернизацията на администрацията и вкарването ù в крак с времето е един от приоритетите ми - допълва Иванов и определя премахването на хартиената бумащина в областната управа като "първа крачка".

Оттук насетне всички служители областната администрация ще работят с електронен подпис през специализирана деловодна система. Областният управител ще подписва документи само онлайн.

Ако заявителят на административната услуга поиска документ на хартия, служителите ще го предоставят, ноцелият вътрешен път ще е само онлайн. Това ще спести време, хартия и консумативи - пояснява Иванов.

Според него ходът му "ще пречупи схващането, че администрациите могат да бъдат само аналогови". "Не, могат да бъдат и дигитални. И сега ще се уверите" - уверява той.

Изключение от правилото “край на хартията” ще правят единствено документите за държавен архив и тези, за които има законово изискване за аналогов носител.

"Когато се промени законодателството в страната, аз ще съм първият, който ще премахне и тези хартиени документи.

Време е администрацията да влезе в 21. век, в който гражданите живеят отдавна", завършва новият областен управител.

Йорданов бе определен за областен управител на област Пловдив на 5 януари 2022 г. с решение на правителството. Преди това председателят на ДСБ в Пловдив и член на националното ръководство на ДСБ беше общински съветник в гр. Пловдив, избран за такъв на местните избори през 2019 г. Заемаше и поста заместник-председател на местния парламент. Йорданов е член на ДСБ от 2009 г. Не е членувал в други партии.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

Няма коментари към тази новина !